Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2010/YG64
Buitenpost, 16 juni 2010

Let op: embargo tot moment van uitreiken!!!
Koninklijke Onderscheidingen voor Tinie van den Brink

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Achtkarspelen reikt op donderdag 17 juni een Koninklijke Onderscheiding uit aan mevrouw Tinie van de Brink (54) uit Surhuisterveen. Mevrouw Van den Brink wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze ontvangt de onderscheiding op de dag van de sluiting van het Fair Trade Inkoopcentrum van Noord-Nederland in Surhuisterveen wat zij opgezet heeft. De uitreiking vindt om 14.30 uur plaats in de loods van Lanka Lamai in Surhuisterveen, Koartwâld 8.

Stichting Lanka Lamai
Tinie van den Brink is oprichtster van de Stichting Lanka Lamai (=Kinderen van Sri Lanka), een hulporganisatie. Sinds 1987 is mevrouw Van den Brink verkoper en importeur van de stichting. Nadat zij de stichting had opgericht, verkocht zij producten uit Sri Lanka op markten en vanuit huis. De opbrengst ging naar minderbedeelde mensen in Sri Lanka. Door de jaren heen zijn er veel scholen, bibliotheken, inrichtingen van scholen en kindertehuizen door de stichting gefinancierd en/of gerealiseerd. Inmiddels is de stichting uitgegroeid tot een erkend fair trade importbedrijf van producten uit Sri Lanka. Door middel van de verkoop van deze fair trade producten zijn in Sri Lanka ruim 100 mensen aan het werk, die een eerlijk loon verdienen. Daarnaast zet zij zich in voor diverse projecten, zoals het verzorgen van schoolboeken en uniformen voor scholen. Ook geeft zij presentaties over haar werk in de Wereldwinkels.

Fair Trade Inkoopcentrum
Mevrouw Van den Brink is oprichtster en leider van het Fair Trade Inkoopcentrum van Noord-Nederland in Surhuisterveen. Zij runt dit inkoopcentrum, dat aan de Wereldwinkels in Noord-Nederland levert en waar 15 fair trade importeurs aanwezig zijn. Zij verzorgt de logistiek en de verkoop van alle producten. Mede door gezondheidsklachten van mevrouw Van den Brink sluit dit inkoopcentrum. Vanaf 2002 heeft ze zich hiervoor ingezet.

Tsunami Sri Lanka
In 2005 was Tinie van den Brink initiatiefnemer, organisator en leider van een hulpactie ten behoeve van de slachtoffers van de tsunami in Sri Lanka. Zij heeft ervoor gezorgd dat 40 containers met hulpgoederen naar Sri Lanka zijn verscheept en ter plaatse onder de bevolking is verdeeld.