Duizenden beveiligers terug naar school

17/06/2010 06:00

Trigion Beveiliging BV

Schiedam, 17 juni 2010

Trigion en ROC van Twente zetten fors in op 'beveiliger van de toekomst'

Grootste BBL traject in Nederland van start

Beveiligingsbedrijf Trigion gaat de komende jaren een aanzienlijk deel van de eigen medewerkers bijscholen. De marktleider signaleert een sterk groeiende behoefte aan beveiligers die niet alleen beveiligingstechnisch onderlegd zijn, maar ook over goede sociale competenties beschikken. Om deze 'beveiliger van de toekomst' te kunnen opleiden is de onderneming een samenwerking aangegaan met het ROC van Twente onder de naam Trigion Academie. Gezien de omvang van het traject is dit de grootste samenwerkingsovereenkomst tussen bedrijfsleven en onderwijsinstelling tot nu toe.

Hoewel ze in de eerste plaats verantwoordelijk zijn voor de objectbeveiliging, vervullen veel beveiligers ook dienstverlenende taken (zoals ontvangen, inschrijven en informeren bezoekers, uitreiken bezoekerspasjes). Daarmee ontwikkelt het vak zich meer en meer richting 'securityhost'. Ook breidt de werksfeer van de beveiliger zich uit buiten de objectbeveiliging en wordt hij steeds vaker ingezet in het publieke domein, bijvoorbeeld als straatcoach of toezichthouder. Beide ontwikkelingen maken dat de 'beveiliger van de toekomst' niet alleen over een beveiligingsdiploma en een goede fysieke en mentale conditie moet beschikken, maar ook over gevoel voor interpersoonlijke verhoudingen, ervaring met aanspreken op gedrag en kennis van culturele verschillen, aldus algemeen directeur Geert van de Laar van Trigion. "Deze ontwikkelingen zijn essentieel voor de toekomst van het beveiligingsvak. We gaan naar een andere manier van beveiligen toe en zetten daarom stevig in op het bijscholen van onze medewerkers."

Extra docenten en beveiligers

Het BBL-traject (Beroeps Begeleidende Leerweg: werken en leren dus) is speciaal voor Trigion op maat ontworpen en op vrijwillige basis enkel toegankelijk voor de 8.500 Trigion-medewerkers. Het betreft een viertal voor Trigion op maat gemaakte MBO-opleidingen, waaronder de opleiding Front Office Medewerker.

Trigion heeft gekozen voor het ROC van Twente omdat dit als enige onderwijsinstelling een traject van deze omvang kon aanbieden. Hans Schutte, voorzitter van het College van Bestuur van het ROC: "Trigion verwacht de komende jaren ruim 3.000 medewerkers de kans te bieden zich verder te ontwikkelen en een MBO-diploma te halen, en op termijn mogelijk nog eens enkele duizenden. Het is daarmee het grootste BBL-traject van Nederland. Wij kunnen dit traject prima aan, al zullen we naar verwachting op korte termijn veel extra docenten moeten aantrekken."

Een eerste pilot in Noord- en Oost-Nederland is inmiddels succesvol opgestart. Na de zomer start de Trigion Academie op landelijke schaal. De komende tijd zal Trigion extra beveiligers aannemen, zodat het opleidingsprogramma geen negatieve invloed heeft op de lopende bedrijfsprocessen.

Arbeidsmarkt

Van de Laar is groot voorstander van contractonderwijs op maat. "Naast het feit dat we klanten een nog betere dienstverlening kunnen bieden, speelt ook het aspect van de employability en doorstromingsmogelijkheden op de arbeidsmarkt mee. De 'klassieke' beveiliger is vaak te eenzijdig opgeleid om gemakkelijk te kunnen doorstromen naar aanpalende sectoren in de arbeidsmarkt. Ik ben ervan overtuigd dat verbreding van de opleidingsbasis ook in maatschappelijk opzicht een positieve spin-off heeft."

Dat is ook de mening van Schutte: "We vinden het maatschappelijk relevant dat mensen diploma's halen. Maatwerktrajecten met bedrijven zullen de komende jaren steeds belangrijker worden. Dit soort samenwerking levert onderwijs van hoge kwaliteit op, dat goed inspeelt op de behoefte van de markt, op wat organisaties nu en in de toekomst nodig hebben."





http://www.trigionacademie.nl/