Raad van State


donderdag 17 juni 2010
11.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Uden van het bestemmingsplan 'Uden-Noord I'. Het bestemmingsplan maakt de vestiging van het ziekenhuis Bernhoven mogelijk in het gebied ten noorden van Uden bij de afslag Uden-Noord van de A50. Daarnaast faciliteert dit bestemmingsplan de komst van zorgwoningen en zorgappartementen. Jaren geleden heeft ziekenhuis Bernhoven aangegeven de bestaande locaties in Oss en Veghel te willen samenvoegen tot een nieuw ziekenhuis, dat centraal is gelegen in het verzorgingsgebied Oss-Uden-Veghel. Uit een haalbaarheidsonderzoek van het ziekenhuis Bernhoven was gebleken dat Uden-Noord als locatie uitermate geschikt is voor de vestiging van het nieuwe ziekenhuis. Een aantal inwoners uit Uden denkt daar anders over en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het ziekenhuis niet op die locatie moet komen. Dit mooie gebied moet volgens hen niet verstenen. Ook zou de gemeente onvoldoende hebben onderzocht of de uitvoering van het bestemmingsplan financieel haalbaar is. (zaaknummer 200907062/1)

11.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Oldebroek heeft verleend voor een supermarkt, winkels en appartementen aan de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek. Het bestemmingsplan laat het bouwplan niet toe. Om de komst van de supermarkt, winkels en appartementen toch mogelijk te maken, heeft het gemeentebestuur vrijstelling verleend van het bestemmingsplan. De welstandscommissie heeft een negatief advies over het bouwplan aan de gemeente uitgebracht. De commissie vindt het bouwplan in strijd met de redelijke eisen van welstand. Het gemeentebestuur heeft dit advies naast zich neergelegd, omdat sprake zou zijn van een situatie waarin het om dringende maatschappelijke, economische, bestuurlijke en financiële redenen gewenst is om toch een bouwvergunning te verlenen. Een aantal omwonenden is het niet eens met het besluit van het gemeentebestuur. De omwonenden vinden dat het gemeentebestuur geen vrijstelling voor het bouwplan had mogen verlenen, omdat de bouw te massaal is en veel te hoog. Volgens hen gaat ook het bestaande vrije uitzicht verloren. De rechtbank in Zutphen heeft in mei jl. een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. De omwonenden zijn tegen deze uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van het hoger beroep, vragen zij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201005048/2)
12.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het besluit van de gemeente Woerden om het bestemmingsplan 'Telefooncentrale' te wijzigen. Het wijzigingsbesluit maakt het mogelijk om de bestaande antennemast van KPN Broadcast Services op de locatie Johan van Oldenbarneveltlaan te verhogen. In het bestemmingsplan is de maximale bouwhoogte gesteld op 38 meter. Voor de toenmalige eisen en wensen was deze hoogte voldoende, maar inmiddels is de techniek van de mobiele telefonie veranderd en worden er meer eisen gesteld aan een antennemast om nieuwe diensten te kunnen aanbieden, aldus het provinciebestuur. De wijziging van het bestemmingsplan biedt de mogelijkheid de antennemast te verhogen tot ruim 43 meter hoog. Een aantal inwoners van Woerden is het niet eens met de wijziging van het bestemmingsplan en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn van mening dat de hoogte van de mast te dominant is ten opzichte van de omliggende bebouwing. Volgens hen zijn er alternatieve locaties waar de mast beter geplaatst zou kunnen worden. Zij stellen verder vragen bij het nut en de noodzaak om de mast te verhogen. (zaaknummer 200907196/1)
15.30 uur
van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Herziening woonwagenlocaties Helmond/Beemdweg' van de gemeente Helmond. Het bestemmingsplan biedt een planologische regeling voor de woonwagenlocatie 'Beemdweg', waarbij tevens extra woonwagenstandplaatsen mogelijk worden gemaakt. Het gebied, met een oppervlakte van ongeveer 0,77 hectare, ligt op het bedrijventerrein 'Hoogeind' waar ook de bedrijven Remat Chemie, Van Kimmenade B.V. en een ander bedrijf zijn gevestigd. Deze bedrijven zijn het niet eens met de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De bedrijven vinden dat de milieuaspecten, zoals geluid, externe veiligheid, bodem en luchtkwaliteit, onvoldoende zijn onderzocht. Tevens vrezen zij als gevolg van het plan voor de verkeersveiligheid en voor parkeeroverlast. Zij zijn verder van mening dat de financiële haalbaarheid van het bestemmingsplan niet is onderzocht. (zaaknummer 200901656/1)