Gemeente Borsele

Kinderen doen mee!

Geld voor ouders met (schoolgaande) kinderen

De gemeente Borsele vindt het belangrijk dat alle kinderen mee kunnen doen met sport, sociale of culturele activiteiten, ongeacht het inkomen van hun ouders. Ook brengt de overstap naar de middelbare school extra kosten met zich mee, bijvoorbeeld door de aanschaf van een computer. Om te voorkomen dat uw kinderen om financiële redenen niet mee kunnen doen, geeft de gemeente een tegemoetkoming in de kosten. Hieronder leggen wij uit welke regelingen er bestaan en wat de inkomenseisen zijn.

Vergoeding sportieve, culturele & sociale activiteiten

De gemeente komt ouders tegemoet voor sport, sociale of culturele activiteiten door middel van zogenaamde "bijdrageregeling Minima". Deze tegemoetkoming is bedoeld voor kinderen tussen twee en achttien jaar en bedraagt maximaal EUR 150, - per kind per jaar. U kunt er bijvoorbeeld de contributie van een sportvereniging, het lidmaatschap van de bibliotheek, zwemles, de peuterspeelzaal, schoolreisjes enz. mee betalen.

Om hiervoor in aanmerking te komen, mag het inkomen niet meer bedragen dan 120% van de bijstandsnorm. Voor alleenstaande ouders is dit maximaal EUR 1.333 euro netto per maand en voor echtparen of samenwonende ouders is dat maximaal EUR 1.481 euro netto per maand. Deze bedragen zijn zonder vakantietoeslag. Daarnaast mag het vermogen niet hoger zijn dan EUR 10.960,-.

Gemeentelijke tegemoetkoming voor scholieren

De gemeente heeft een aantal regelingen op grond van de bijzondere bijstand voor schoolgaande kinderen. Als uw kind naar groep acht van de basisschool gaat en u nog geen computer heeft, komt u in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten. Ook de overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs brengt extra kosten met zich mee, zoals een fiets, bureau, regenpak of voor het openbaar vervoer. De gemeente kan u hiermee helpen met een tegemoetkoming van EUR 200,-.

Om hiervoor in aanmerking te komen mag het inkomen niet meer bedragen dan 100% van het wettelijke minimumloon. Voor alleenstaande ouders is dit maximaal EUR 1.110 euro netto per maand en voor echtparen of samenwonende ouders is dat maximaal EUR 1.234 euro netto per maand. Deze bedragen zijn zonder vakantietoeslag. Daarnaast mag het vermogen niet hoger zijn dan EUR 10.960,-.

Landelijke tegemoetkoming voor scholieren

Voor andere schoolkosten, zoals lesgeld, boeken, etc. kunt u een tegemoetkoming aanvragen op grond van de "Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten" (Wtos). Dit doet u bij de Dienst Uitvoering Onderwijs ( DUO), voorheen de IB-Groep. Aanvraagformulieren kunt u bij de school van uw kind krijgen of opvragen bij DUO.

Meer weten?

Op www.borsele.nl/berekenuwrecht vindt u meer informatie over de gemeentelijke regelingen. Hier kunt u ook een proefberekening maken om te kijken of u in aanmerking komt voor een vergoeding.

Aanvraagformulieren

Wilt u een vergoeding aanvragen? Neemt u dan contact op met Zorgloket InZet, (0113) 238315. Het loket is op werkdagen geopend van 8.30 uur tot 12.30 uur en telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 17.00 uur ( vrijdagmiddag gesloten). De formulieren vindt u ook op www.borsele.nl/formulieren.