ECN



woensdag 29 mei 2002 10:40


Slim koelen datahotel bespaart 20% energie


ECN: warmere computerruimten en vrije koeling maken airco overbodig

Uit een studie van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) blijkt dat het forse stroomgebruik van dataverwerkende ICT-(Informatie & Communicatie Technologie)-bedrijven drastisch omlaag kan door te besparen op koeling van datahotels, ruimten die vol staan met in bedrijf zijnde computers. ECN adviseert een hogere temperatuur in deze ruimten toe te laten zodat airconditioners minder hard hoeven te werken. Door tevens te koelen met koude buitenlucht kunnen de bedrijven 20% op hun totale energiegebruik besparen. Dit komt overeen met het elektriciteitsgebruik van meer dan honderdduizend huishoudens.


Oververhitting

ICT-bedrijven zoals telecombedrijven en internetondernemingen gebruiken veel elektriciteit om computers te laten werken: één vierkante meter datahotel gebruikt jaarlijks net zoveel elektriciteit als een gemiddeld huishouden. Totaal is dit ruim 2,5% van het jaarlijkse stroomgebruik in Nederland, evenveel als het elektriciteitsgebruik van 850.000 gezinnen. Praktisch al deze energie wordt omgezet in warmte. Oververhitting kan de levensduur van onderdelen en de betrouwbaarheid van systemen echter schaden. Om dit te voorkomen houden airconditioners de temperatuur op circa 21 graden Celsius, waardoor koeling ongeveer een derde van het totale elektriciteitsverbruik uitmaakt.


Hogere temperatuur

Uit het onderzoek blijkt dat het niet nodig is computerruimten zoveel te koelen. "We hebben een datahotel bij een ICT-bedrijf onderzocht," vertelt Niels Sijpheer van ECN. "Het bleek dat de temperatuur onnodig laag wordt gehouden. Van alle onderzochte apparaten garandeerde de fabrikant dat ze ook bij een omgevingstemperatuur van 35 graden Celsius zonder problemen functioneren. Aangezien er veelal geen mensen in computerruimten aanwezig zijn, lijkt het in de praktijk mogelijk de temperatuur te verhogen naar 30 graden Celsius zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor de apparatuur."


Vrije koeling

Bedrijven kunnen ook meer gebruik maken van vrije koeling, een techniek om zuiniger te koelen. Sijpheer: "Koelhuizen passen dit al jaren toe: ze benutten koude buitenlucht om te koelen. Het klimaat in Nederland, waar het 90% van de tijd kouder is dan 20 graden Celsius, is hiervoor uitstekend geschikt." Wanneer ICT-bedrijven in Nederland voor hun datahotels vrije koeling toepassen en tevens een temperatuur van 30 graden Celsius toelaten, kunnen ze tot 20% op hun totale energiegebruik besparen. Met een toekomstig proefproject wil ECN de energiebesparing in de praktijk aantonen en de vrees wegnemen voor het vermeende risico van de warmere datahotels.


Informatie: