Socialistische Partij Rotterdam

Ziek van afschaffen dagloonregeling

16-06-2010 * Per 1 januari dit jaar was het gedaan met de dagloonregeling, de mogelijkheid voor daklozen om 15 euro contant per dag bij te verdienen. Vanochtend werd de uitvoering van een motie over de perspectieven van deze doelgroep besproken. De SP is absoluut niet tevreden over hoe het nu gaat. SP-raadslid Josine Strörmann maakt zich ernstig zorgen over de gebruikers van de voormalige regeling.

Onder de daklozen van Rotterdam bevinden zich nogal wat mensen die verslaafd zijn aan enige vorm van drugs. Vaak gebruiken zij deze drugs als zelfmedicatie. Met het geld dat zij verdienden, bijvoorbeeld met het vegen van de straten, was het gemakkelijker deze drugs - op een eerlijke manier - te verkrijgen. Strörmann: "Geen geld, geen drugs... zo worden deze mensen letterlijk ziek."

Het stadsbestuur gaat er ten onrechte van uit dat iedereen die dakloos is aan een baan of een re-integratietraject geholpen kan worden. Nog los van het feit of dit wenselijk is: met een vast, bescheiden inkomen en een zinnige dagbesteding was het leven van enkele honderden daklozen in Rotterdam voorheen gewoon stabiel. Strörmann: "Deze mensen leidden een onafhankelijk bestaan en zijn nu weer afhankelijk van allerlei coaches en zorg."