Gemeente Leeuwarden

Koninklijke Onderscheiding voor Gerrit Krol

EMBARGO TOT donderdag 17 juni 2010, 22.00 UUR!!

Oud wethouder van de gemeente Leeuwarden en huidig waarnemend burgemeester van de gemeente Het Bildt Gerrit Krol legt op donderdagavond 17 juni zijn functie als voorzitter van de Vereniging Friese Gemeenten neer. Tijdens deze bijzondere gelegenheid reikt burgemeester Ferd Crone hem, namens Hare Majesteit de Koningin, een Koninklijke Onderscheiding uit. De heer Krol wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

'Elke tijd heeft zijn eigen problemen.

Elke tijd schept ook zijn eigen oplossingen.'

Dat is een van de gevleugelde uitspraken van Gerrit Krol. Een uitspraak waaruit het relativerende karakter van deze ervaren bestuurder blijkt. Maar ook een uitspraak waarachter hij niet schuil ging door achterover te leunen.

De heer Krol was van 1986 tot 2001 gemeenteraadslid voor het CDA in de gemeente Leeuwarden. In deze functie en als wethouder (2001 - 2010) voor onder meer financiën, verkeer en vervoer, jeugdzorg en onderwijs was hij juist iemand die bij uitstek naar de toekomst keek. Bijvoorbeeld als het gaat om het project van de Kenniscampus, die met het nieuwe NHL-gebouw een geweldige uitstraling heeft gekregen. Een ander voorbeeld is het project Nieuw Zaailand. Hierbij hield hij de politieke en financiële koers met argusogen in de gaten.

Als wethouder verkeer heeft de heer Krol zich ook zeer ingezet voor de bereikbaarheid van Leeuwarden. Voor bijvoorbeeld de Haak, de Westelijke invalsweg en het Drachtster complex. Projecten die allemaal gerealiseerd gaan worden.

Naast zijn wethouderschap was de heer Krol voorzitter van de Vereniging Friesche Gemeenten (2002 - 2010) en bestuurslid van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (2007 - 2010). Juist in deze functies bleek dat hij als geen ander iemand is die 'verbindt' en zoekt naar het grotere belang. De dag na zijn afscheid als wethouder van Leeuwarden, een gelegenheid waarbij hij de erepenning van de stad kreeg, werd de heer Krol benoemd tot waarnemend burgemeester van Het Bildt. Een functie waaraan hij opnieuw vol overgave is begonnen.

Voor de redactie,