Ingezonden persbericht


Amsterdam, 17 juni 2010

Steeds meer Nederlanders naar de Duitse kust

Badplaatsen aan de Duitse kust hebben in 2009 aanzienlijk meer overnachtingen geregistreerd dan in voorgaande jaren. Vooral het aantal Nederlandse toeristen stijgt sterk. Dat blijkt uit de cijfers van toeristenbureaus in de deelstaten Niedersachsen, Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern. Ook voor dit jaar zijn de kustgebieden optimistisch.

De Duitse kust is een lifestyle-bestemming. Zo luidt de boodschap van de diverse campagnes die eilanden en badplaatsen in en aan de Duitse Noordzee en Oostzee voeren. Er wordt gewezen op het brede aanbod aan goede restaurants en hotels, de rust en ontspanningsmogelijkheden en de wellnessfaciliteiten. En met succes: het waddeneiland Sylt telde afgelopen jaar bijvoorbeeld 6,9 miljoen boekingen, een record. Steeds meer Nederlandse bezoekers ontdekken dit mondaine 'celebrity-eiland' als lifestyle-bestemming. Sylt heeft diverse luxehotels, chique winkels van toonaangevende modemerken, toprestaurants en eindeloze zandstranden.

De meeste Duitse kustgebieden profileren zich in hun campagnes als een aantrekkelijk alternatief voor het massatoerisme. Dat geldt met name voor de eilanden in de Waddenzee, die op de lijst van Werelderfgoed van de Unesco staat. Het autovrije Spiekeroog is een klein, nostalgisch eiland waar bezoekers van de totale rust kunnen genieten. Het heeft spectaculaire stranden, uitstekende restaurants en natuurlijk de typische rieten strandstoelen. Bovendien behoort het met Borkum, Norderney en Baltrum tot de favoriete bestemmingen voor wadlopers.

De regio's aan de Noordzeekust richten zich vooral ook op actieve bezoekers. Fietsen langs de kust is bijvoorbeeld razend populair. De 66 km lange fietsroute die van de Noord- naar de Oostzee loopt, begint bij de dijk langs de Noordzee en loopt parallel aan de grens met Denemarken naar de fjord van Flensburg. Sankt Peter Ording in Schleswig-Holstein trekt in elk seizoen grote aantallen surfers, sportkiters en strandzeilers. Deze plaats heeft bovendien geneeskrachtige zwavelbaden.

In de Duitse Oostzee zijn de eilanden Rügen, Fischland-Darß-Zingst en Usedom topbestemmingen. Toeristen vinden op deze eilanden hotels, pensions, vakantiewoningen en kampeerterreinen in alle prijsklassen. Het heuvelachtige Usedom is de favoriete bestemming van veel gezinnen, vanwege de vele zandstranden en de rustige branding. Ook het schiereiland Darß trekt strandgangers. Dit eiland is beroemd geworden vanwege het vissersdorpje Ahrenshoop, waar veel kunstenaars zich permanent hebben gevestigd. Op Rügen vinden bezoekers spectaculaire kliffen en krijtrotsen, lange zandstranden, ruisende naaldbossen en de belle époque-badplaatsen Binz en Sassnitz.

Wie wellness zoekt, kan terecht in luxehotels. Op Usedom is dit bijvoorbeeld het Hotel Travel Charme in Heringsdorf, met mediterrane zwembaden, tuinen en een breed aanbod van behandelingen. Ook het Grand Spa-resort A-Rosa in Travemünde biedt luxe body- en beautybehandelingen. De thema's vitaliteit, energie en balans komen bovendien terug in de restaurants, de opmerkelijke wijnkelder én op de drie golfbanen van dit hotel. Aan de Noordzee ligt Badehaus Norderney, dat thalassokuren en massages biedt in fraaie, barnsteenkleurige ruimten.




Ingezonden persbericht