Veilig in de zon 2010: zodat de zon een plezier blijft!

17/06/2010 11:08

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Elk jaar komt VEILIG IN DE ZON terug met het mooie weer !

Deze informatiecampagne, die werd ontwikkeld door het OIVO, DETIC, FEDIS en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, wil de informatie die nodig is om in alle veiligheid van de zon te genieten, om zich adequaat te beschermen en om zonneproducten goed te gebruiken bij een zo breed mogelijk publiek te verspreiden.

De campagne VEILIG IN DE ZON

VEILIG IN DE ZON wordt voornamelijk gepromoot via de website (www.veiligindezon.be). Die bevat alle essentiële informatie om slim om te springen met ons favoriete hemellichaam, een spel om dit op een ludieke manier uit te leggen en enkele FAQ's die populaire mythes ontkracht. Er is ook een praktische keuzegids voor zonneproducten. Veilig in de zon richt zich tot iedereen: families, kinderen, sportievelingen, zonnekloppers, mensen die graag in de tuin werken, toeristen, enz.

Wat moet men weten ?

- Elementaire voorzorgsmaatregelen

De site Veilig in de zon somt de elementaire voorzorgsmaatregelen op waarmee je rekening moet houden als je profiteert van de zon. Extra aandacht wordt geschonken aan de bescherming van kinderen.

- Zonneproducten: het etiket ontcijferen, een passende bescherming kiezen en het goed gebruiken

Zonnebeschermingsproducten hebben vanaf nu een etiket gebaseerd op 4 klasses van bescherming: lage, gemiddelde, hoge en zeer hoge bescherming. Deze beschermingsklasses duiden de bescherming tegen UVB-stralen (de traditionele SPF-factor) en UVA-stralen aan

De site veilig in de zon stelt een keuzegids voor om een passend zonneproduct in functie van uw huidtype en de blootstelling aan de zon te kiezen. De site geeft natuurlijk ook advies hoe je het best deze producten gebruikt.

De keuzegids en de voorzorgsmaatregelen zijn ook op een kleine affiche te downloaden.

Om dit hulpmiddel zo breed mogelijk te verspreiden werd de medewerking gevraagd van de apothekers, dermatologen en huisartsen, de distributiesector, touroperators, de toeristische diensten en de weerdiensten.

Enkele cijfers:

De te hoge blootstelling aan de zon is één van de belangrijkste factoren voor de ontwikkeling van huidkanker.

Volgens de laatste cijfers van het kankerregister, constateert men elk jaar in België 1.500 nieuwe gevallen van kwaadaardig melanoom, waarvan ongeveer een vijfde fataal afloopt.

Gedurende de laatste decennia, is de toename van het aantal melanomen aanzienlijk. Elke tien tot twintig jaar verdubbelt het aantal gevallen bij de bevolkingen met een lichtere huid, onder meer door overmatige blootstelling aan zonlicht.

Om de zon te vriend te houden, één adres: www.veiligindezon.be !

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel