Ingezonden persbericht



Sophia-Vereeniging kiest dierenvrijwilliger van het jaar 2010

29 maart 2010

AMSTERDAM - De Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren reikt op 17 juni 2010 de Sophia Penning uit aan een vrijwilliger die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor dieren. Kandidaten kunnen vanaf vandaag worden aangemeld op www.sophia-vereeniging.nl. Aan de penning zit een bedrag vast van ¤ 2.500,- dat de vrijwilliger mag besteden aan het dierendoel waarvoor hij werkt.

Sophia Penning

Bijna de helft van de Nederlanders is als vrijwilliger actief. Vrijwilligers zijn ook actief voor dieren. Zij zijn vaak de drijvende kracht achter allerlei initiatieven en organisaties die dieren een beter leven geven. Ze rijden door weer en wind in de dierenambulance, komen op voor zwerfkatten, of zorgen voor dieren die niemand meer wil hebben. De Sophia-Vereeniging eert deze vrijwilligers op 17 juni, de geboortedag van koningin Sophia, naamgeefster van de vereniging. Een vrijwilliger krijgt de Sophia Penning, ter waarde van ¤ 2500,-. Twee andere vrijwilligers krijgen een schouderklopje. Daaraan is een bedrag verbonden van ¤ 750,- en ¤ 500,-, dat zij mogen besteden aan het dierendoel waarvoor zij werken.

Kandidaten

Een driekoppige jury beoordeelt welke vrijwilliger de Sophia Penning verdient en aan wie een schouderklopje wordt uitgedeeld. In mei worden de namen van de juryleden onthuld. Kandidaten moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze werken al jarenlang aan meer dierenwelzijn. Ze hebben zich op een bijzondere manier ingezet voor dieren en kunnen referenties overleggen die dat bevestigen. Kandidaten kunnen worden aangemeld tot 24 mei, op www.sophia-vereeniging.nl. De uitreiking vindt plaats in Amsterdam.

Bijzondere verdiensten

Vrijwilligers van de Sophia-Vereeniging komen al sinds eind 19e eeuw op voor dieren. Ze kwamen onder meer in het geweer tegen trekpaarden in de stad en zorgden voor vers drinkwater. Mensen die zich op een bijzondere manier hadden ingezet kregen het erelidmaatschap, zoals de beroemde vogel- en natuurbeschermer Jac Thijsse. Andere vrijwilligers kregen de Sophia Penning, een traditie die de vereniging in 2010 voortzet.

Noot voor de redactie,