Ingezonden persbericht


Parade viert 20e verjaardag

17 juni is het zover: dan strijkt de twintigste editie van het rondreizende theaterfestival de Parade neer in het Rotterdamse Museumpark. Vanuit daar trekt ze met tientallen theatertenten, terrasjes en restaurants door naar het Haagse Westbroekpark, gevolgd door het Utrechtse Moreelsepark. De Parade sluit haar tournee af op 22 augustus in het Amsterdamse Martin Luther Kingpark. In deze vier parken bouwt de Parade een tijdelijke, geheel zelfvoorzienende culturele straat. Een straat vol kleur, theater, livemuziek, dans, film, kleinkunst en zelfs burleske.

Heden, verleden en toekomst

20 jaar Parade is een reden om eens goed naar het verleden te kijken. Orkater, Patty Trossel, Tosca Niterink, Marjan Luif, de Ponies, ze hebben allemaal op de Parade gestaan. Zij en vele anderen keren dit jaar terug met zowel nieuwe voorstellingen als successen uit het verleden. Zoals bijvoorbeeld PIPS:lab die hun allereerste Paradevoorstelling hernemen als Mortal Combat 2 en in een andere vorm het 'Hauser Orkater Tribuut' door Egon Kracht & the Troupe. Ook groepen uit een recenter verleden maken weer hun opwachting, anoukvandijk dc staat voor de derde keer op de Parade en winnaar van de Mus 2009, Theo Nijland, keert terug. Dit jaar al voor de vijfde maal ZAP met 'ZAP ZAP' en in Rotterdam staat de reizende tentoonstelling over Nederlands locatietheater 'Ergens & Overal' van het Theater Instituut Nederland i.s.m. de Parade en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), welke gratis toegankelijk is. De Parade heeft altijd een plekje over voor een nieuwe generatie, Eva Marie de Waal met 'Hermatologisch getest', de groep enthousiaste studenten van de Toneelacademie Maastricht met hun 'Gabberopera' en de toekomstige winnaar van de ITs Paradeparel zijn slechts een greep uit het programma van 2010. Niet alleen de nieuwe generatie komt met nieuwe, jonge ideeën, de Parade is als een laboratorium waar elke artiest, jong en oud, gevestigd en aanstormend, een podium vindt.

62 voorstellingen, 30 premières

Van de 62 voorstellingen gaan er 30 voorstellingen op de Parade in première. Carver special Edition komt met 'het Schoftendiner', Ria Marks, Paul van der Laan, Arend Niks en Mick Pauwels zijn terug met 'Koud Meisje 2'. Art-Jan de Vries gaat de diepte in met 'Messias', Sanne Vogel onderzoekt irritatie in 'Irritant' en de Ponies nemen hun geaardheid onder de loep in 'de Ponies Pink'. Patty Trossel en Tosca Niterink staan voor het eerst samen op de Parade met de musical 'Sithartha' en het Ricciotti Ensemble start hun internationale tournee van hun Opera 'Pinochio in Love' op de Parade in Utrecht. Nanine Linning bewerkt speciaal voor de Parade haar voorstelling 'Dolby' en Nicole Beutler komt met 'I will give my love an apple'. John Buijsman en Jack Wouterse zijn 'Hark & Sleg' en Nathan Vecht maakt met o.a. Raymonde de Kuyper en Paul Kooij 'God in Frankrijk'. Mike Boddé schrijft voor Mylou Frencken en Christine van Stralen 'Haarpijn', The Four Chops met o.a. Tony Overwater en Jack Gallagher brengen 'The Return of the Four Chops' en Michiel Varga begeleidt studenten van De Acteerschool Rotterdam in een project dat uitmondt in een première op de Parade.

Van 's middags tot 's nachts

Dit jaar gaat de Parade in alle steden op woensdag, zaterdag en zondag een uur eerder open. Dus om twee uur in plaats van drie uur, zodat er extra lang genoten wordt van de uitgebreide Kinderparade voor kleine en grote kinderen. Al twintig jaar een vaste afsluiter van een dagje Parade; de gratis muziekprogrammering in de Orangerie en Café Correct. Ook dit jaar staan er meer dan 50 verschillende bands en singer-songwriters. Onder andere Tim Knol, Anne Soldaat, Elske de Wall, de Dopegezinde Gemeente en natuurlijk de Levende Jukebox.

De eerste Parade-voorstelling online

Al op 30 mei om 18.00 uur brengt de Parade haar eerste voorstelling, gespeeld door PIPS:lab. Dit keer niet in een theatertent, maar online via www.deparade.nl. Deze wordt gelijktijdig gespeeld in alle vier de Parade-parken, zij vormen op internet het decor voor één voorstelling. Deze laatste zondag van mei kan iedereen achter de computer kijken naar dit unieke eenmalige project dat ook gelijk het begin van de online kaartverkoop voor Parade 2010 inluidt. Bezoekers van één van de parken zien daar ¼ van de voorstelling. Vorig jaar lanceerde de Parade de nieuwe website, waar webcams 24 uur per dag live laten zien hoe het er in de vier parken aan toe gaat. Niet alleen het festival, maar ook de op- en afbouw zijn ook dit jaar weer online te volgen.

Tournee Parade 2010
18 - 27 juni Rotterdam, Museumpark (in en rondom het NAi), 17 juni Try out 2 - 11 juli Den Haag, Westbroekpark 16 juli -1 augustus Utrecht, Moreelsepark 5 - 22 augustus Amsterdam, Martin Luther Kingpark