Nationale Bank van Belgie


Voor het negende opeenvolgende jaar publiceert de Nationale Bank van België haar Financial Stability Review.

2010-06-17

Het terugkerend artikel van deze publicatie (Financial Stability Overview) analyseert de belangrijkste determinanten van de financiële stabiliteit in België, aan de hand van een overzicht van recente ontwikkelingen in de Belgische bank- en verzekeringssector.

Het tweede deel van het Financial Stability Review bevat drie artikels in verband met het toezicht (oversight) op de weerbaarheid van de financiële infrastructuren:
* Samenvatting van de oversightactiviteiten van de NBB in 2009
* Het beheer van liquiditeitsrisico's vanuit het oogpunt van de overseers van de financiële-marktinfrastructuren
* Beoordeling van en lessen uit de samen met Atos Worldline verrichte operationele-crisisoefening

Via meer thematische artikels wil het Financial Stability Review ook bijdragen aan de discussie over en het onderzoek naar belangrijke ontwikkelingen in het internationale financiële systeem. Dit jaar worden volgende onderwerpen behandeld:
* Constructie van een stabieler financieel systeem: de hervorming van de regelgeving na de crisis
* Het systeemkritisch belang van financiële instellingen meten aan de hand van marktinformatie
* De (leg)puzzel van de bancaire markt: zou een nauwere aansluiting bij een model met zelfstandige dochterondernemingen automatisch een grensoverschrijdende herversnippering teweegbrengen?
* Op zoek naar tijdige indicatoren van het kredietrisico: een kijk op de huidige crisis op basis van door de markt geïmpliceerde ratings

Naast het Financial Stability Review publiceert de Bank ook een nieuw nummer van de halfjaarlijkse brochure «Statistisch overzicht van het Belgisch financieel systeem». Deze publicatie, die bestaat uit een reeks tabellen en grafieken, beschrijft de ontwikkelingen bij de kredietinstellingen, de beleggingsondernemingen en vennootschappen voor beleggingsadvies, de beheervennootschappen van instellingen voor collectieve belegging, de verzekeringsondernemingen, de pensioenfondsen en de openbare uitgiften van effecten.

Financial Stability Review
Zie het origineel