Ingezonden persbericht


Persbericht 17-06-2010
Instrument voor duurzame scholenbouw helpt de school van de toekomst te bouwen

Vandaag werd het instrument voor duurzame scholenbouw voorgesteld in het Alhambragebouw in Brussel. Dit instrument getiteld 'Naar een inspirerende leeromgeving' is opgebouwd rond tien grote thema's of tien belangrijke vraagstellingen, waarin de essentie van bouwen en wonen besloten ligt. Het GO! en AGIOn ontwikkelden dit instrument en zullen het gebruiken voor alle komende bouwprojecten.

'Dit instrument is baanbrekend binnen onderwijs en in het realiseren van de school van de toekomst. De school van de toekomst is een open en duurzame school, met een multifunctioneel karakter en ingebed in de samenleving. Ze is meer dan een school alleen maar ook een ontmoetingsplaats voor de hele buurt' meent Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!.

Het GO! en AGIOn willen van een nieuw schoolgebouw meer maken dan een plaats waar leerlingen veilig verblijven. Alle toekomstige projecten moeten een voorbeeld zijn van kwaliteitsvolle architectuur die inspireert tot leren. Groene campussen, milieuvriendelijke voorzieningen en passiefscholen staan hoog op het verlanglijstje.

'Scholenbouw is een complex proces en er is nood aan een kwalitatief kader. De meeste directeurs bouwen maar éĂ©n keer of nooit een school, dus er is zeker nood aan ondersteuning' legt Henri DuquĂ©, administrateur-generaal van AGIOn uit. Daarom heeft het GO! samen met AGIOn en evr-architecten dit instrument ontwikkeld en opgebouwd rond tien grote thema's of tien belangrijke vraagstellingen, waarin de essentie van bouwen en wonen besloten ligt.

De school van de toekomst zal zich bij het bouwproces laten leiden door volgende vragen.
* Wordt de school op een duurzame manier ontworpen en later beheerd?
* Staat de school op de juiste plaats?

* Is de school bereikbaar voor kinderen?

* Krijgt de natuur een kans op de site?

* Kunnen we het waterverbruik en de lozing van afvalwater beperken?
* Hoe kiezen we onze materialen? Wordt afval beperkt?
* Bouwen we een energiezuinige school?

* Bouwen we een comfortabele en prettige leef- en leeromgeving?
* Wordt dit een school met open mogelijkheden en interacties met de brede samenleving?
* Wordt deze school een voorbeeldgebouw?

Luc Eeckhout van evr-achtitecten verduidelijkt: 'Het is de bedoeling dat het instrument het hele team rond de tafel brengt: architect, ingenieurs, directeur, ... en hen doet nadenken over hoe duurzaam hun keuzes zijn in de loop van het bouwproces. Samen vullen ze de vragen van de duurzaamheidsmeter in. Dit gaat van de keuze van materialen over isoltatie tot de beplanting van een stuk groen aan de school. Wij geloven dat je zo mensen meer bewust kan laten kiezen voor een duurzame oplossing in de loop van het bouwproces.Â’

Naar een inspirerende leeromgeving - instrument voor duurzame scholenbouw - de publicatie Naar een inspirerende leeromgeving (382 blz. in vierkleurendruk) is een losbladige publicatie in een ringmap, uitgegeven door Politeia en kost 48 euro per exemplaar, verkrijgbaar met of zonder abonnement.

Enkele voorbeelden uit de praktijk van het GO!
Academie Antwerpen DKO Basisschool De Klare Bron Heverlee Basisschool Dender Geraardsbergen Basisschool Het Bollebos Anzegem




Ingezonden persbericht