Ingezonden persbericht


Trage EU besluitvorming risico voor bestrijden walvisvangst

STRAATSBURG, 17 juni - Volgende week wordt in de (Internationale Walvis Commissie) over het opheffen van het verbod op walvisvangst besloten. Terwijl landen als Japan een lobby aan het voeren zijn om dit verbod op te heffen wordt er morgen pas een gezamenlijke positie voor de EU vastgesteld. Hierdoor loopt de EU wederom het risico met een achterstand de onderhandelingen in te gaan. Uit onderzoeken van de Sunday Times is namelijk gebleken dat Japan ondertussen een flinke lobby achter de schermen voert bij landen om hen te steunen het verbod op te heffen.

GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout: "Op 7 mei heeft het IWC een compromisvoorstel gedaan met subtiele veranderingen in de tekst waardoor walvisvangst meer zal worden toegestaan. Het omstreden compromisvoorstel houdt onder andere in dat commerciële walvisvangst door Japan, Noorwegen en IJsland wordt gelegitimeerd. Ik vind dat Europa hier een krachtig tegengeluid moet laten horen."

Australië neemt het voortouw door zich tegen het opheffen van walvisverbod te verzetten en roept Europa op met hen mee te gaan. Helaas is de EU ondertussen bezig met een gezamenlijk standpunt vast te stellen. Dit blijkt nog niet mee te vallen want Zweden en Denemarken willen meer ruimte voor heropening van walvisvangst. Nederlandse milieu-minister Huizinga heeft aangegeven hier tegen te zijn en hoopt dat andere EU landen deze lijn ook volgen. De EU loopt grote risico´s door pas zo laat een gezamenlijk standpunt te bepalen en zo constant achter de feiten aan te lopen.

"We zien iedere keer weer dat Europa achter de feiten aanloopt. Dit was het geval in Kopenhagen bij de klimaattop, we zagen het in Doha bij top over de handel in bedreigde diersoorten. Terwijl de wereld al bijeen is in Marokko voor de bijeenkomst over walvisvangst zit Europa nog te vergaderen over het in te brengen standpunt, waardoor in dit geval Japan alle ruimte krijgt om voor haar standpunt te lobby-en."