Regie der Gebouwen - Toewijzing bouw nieuwe hooofdzetel Europese Raad

17/06/2010 14:54

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Regie der Gebouwen - Toewijzing bouw nieuwe hoofdzetel Europese Raad en de Raad van de Europese Unie te Brussel (Residence Palace, Wetstraat 155)

De Regie der Gebouwen wees op 11 juni 2010 de opdracht voor de bouw van de nieuwe hoofdzetel voor de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie te Brussel toe aan de tijdelijke handelsvennootschap Interbuild NV - Cegelec NV. De opdracht houdt een nieuwbouw in evenals de restauratie en renovatie van blok A van de Residence Palace.

De Regie der Gebouwen treedt op als bouwheer voor de bouw van de nieuwe hoofdzetel van de Europese Raad te Brussel. De hoofdzetel wordt ingericht in blok A van de Residence Palace.

In een eerste fase werden verschillende werken uitgevoerd :

- asbestsanering (oktober 2007 - oktober 2008)

- afbraak van de moderne aanbouw van het einde van de jaren '60 aan blok A (juni 2008 - juni 2009)

- het van elkaar scheiden van de technieken (HVAC, elektriciteit, -) die gemeenschappelijk waren tussen blok A en C (april 2008 - juni 2010)

- consolidatiewerken en funderingen (gestart in november 2008, nog in uitvoering)

De nu toegewezen fase houdt de realisatie in van een nieuwbouw en de renovatie en restauratie van blok A van de Residence Palace. Deze werken werden toegewezen aan de tijdelijke handelsvennootschap Interbuild - Cegelec voor een bedrag van ca. 181 miljoen euro (excl. B.T.W.). De toewijzing van de werken liep zo'n 4 maanden vertraging op om omdat een andere kandidaat een gerechtelijke procedure startte. Na de gunstige uitspraak van de rechter in kortgeding kon de opdracht uiteindelijk worden toegewezen.

Het totaalproject (architectuur + technieken) werd in september 2005 toegewezen aan de multidisciplinaire tijdelijke vereniging A.M. Philippe Samyn & Partners - Studio Valle Progetazioni - Buro Happold, architects and engineers. Het project omvat zo'n 53.000 m² bovengrondse en 17.000 m² ondergrondse oppervlakte. Na de realisatie van het project (eind 2013) zal de president van de Europese Unie er kantoor houden.

Het project is één van de meest complexe bouwprojecten te Brussel waarbij verschillende werven tegelijkertijd worden uitgevoerd op een zeer beperkt terrein.

Zo worden blok A en blok C op technisch vlak van elkaar gescheiden zodat beide gebouwen autonoom van elkaar kunnen functioneren. In blok C (internationaal perscentrum) werden verschillende andere werken uitgevoerd en blok A wordt omgevormd tot de nieuwe hoofdzetel van de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie. Tenslotte wordt in de ondergrond een nieuwe GEN lijn gecreëerd met de realisatie van een nieuwe treintunnel Schuman-Josaphat onder de Residence Palace en een nieuwe trein-metro pool Schuman.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat

Bouwheer en projectleider: Regie der Gebouwen

Toekomstig gebruiker: Europese Raad en de Raad van de Europese Unie

Architect: T.V. Samyn & Partners - Studio Valle Progetazioni - Buro Happold.

Aannemer nieuwbouw + renovatie/restauratie blok A: T.H.V. Interbuild - Cegelec

Oppervlakte project: ca. 53.000 m² bovengronds, ca. 17.000 m² ondergronds

Einde van de bouwwerken: eind 2013

Kostprijs nieuwbouw + renovatie/restauratie blok A: ca 181 miljoen ¤ (excl. B.T.W.)

Globaal investeringsbedrag: 240 miljoen ¤ (excl. B.T.W., waarde 1 januari 2004).

***

De Regie der Gebouwen staat in voor de kwalitatieve kantoorhuisvesting van de federale ambtenaren en het instandhouden van het federale architecturale patrimonium.

Klantgerichtheid, flexibiliteit en efficiëntie zijn onze kernwaarden.

Wij beheren 987 gebouwen in eigendom (ong. 4,8 miljoen m2) en 536 ingehuurde gebouwen (circa 2,9 miljoen m2).

Onze projecten realiseren wij dankzij een succesvolle samenwerking met onze verschillende partners.

Dankzij haar kwalitatieve dienstverlening en haar specifieke en unieke knowhow op het vlak van bouw, restauratie en vastgoed, is de Regie der Gebouwen de referentiepartner van de federale overheid inzake vastgoed.

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel