NIOD


Jubileumweblog NIOD

Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van het NIOD verscheen de bundel Een open zenuw. Hoe wij ons de Tweede Wereldoorlog herinneren, met artikelen die aantonen hoezeer de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog verweven is met onze samenleving. De redacteuren van de bundel, Madelon de Keizer en Marije Plomp, houden een weblog bij over hun ervaringen rondom de bundel en het jubileum van het NIOD.

Een open zenuw: boek en weblog
De Nederlandse herinnering aan de oorlog en de bezetting heeft minder dan men denkt te maken met de 'echte' geschiedenis ervan. Verwijzingen naar gebeurtenissen uit periode 1940-1945 hebben vaak een directe relatie met het hedendaagse maatschappelijke en politieke debat omdat ze een krachtig retorisch middel zijn om actuele boodschappen uit te dragen. Dit thema komt aan de orde in de bundel Een open zenuw. Hoe wij ons de Tweede Wereldoorlog herinneren en op het bijbehorende weblog.

Lezingen
De auteurs verzorgen lezingen over deze open zenuw uit de Nederlandse geschiedenis. Bent u lid van een plaatselijke historische vereniging of organiseert u vanuit een andere achtergrond een bijeenkomst en bent u geĂŻnteresseerd, neem dan contact op met de redacteuren Marije Plomp of Madelon de Keizer (020-5233800).

Zie ook
Inhoudsopgave van Een open zenuw. Hoe wij ons de Tweede Wereldoorlog herinneren 19.4.2010 NIOD-jubileum-uitgave: Een open zenuw. Hoe wij ons de Tweede Wereldoorlog herinneren

Een open zenuw. Hoe wij ons de Tweede Wereldoorlog herinneren., onder redactie van Madelon de Keizer en Marije Plomp Uitg. Bert Bakker, ISBN 978 90 351 3368 6
Dit boek is te koop bij de boekhandel of via bol.com