Ingezonden persbericht



Amsterdam, 17 juni 2010

Nederlandse multinationals hebben positieve impact op ruim 8,2 miljoen mensen in ontwikkelingslanden Donderdag 17 juni maakten NCDO en Sustainalytics in het ING House in Amsterdam de resultaten van het onderzoek Business Impact Report 2010 bekend. Hieruit blijkt dat 20 onderzochte, met name Nederlandse, multinationals een gezamenlijke positieve impact hebben op meer dan 8,2 miljoen mensen in ontwikkelingslanden. Deze bedrijven dragen bij aan economische ontwikkeling, en daarmee de millenniumdoelen, doordat zij werkgelegenheid creëren, producten en diensten verkopen en maatschappelijke projecten uitvoeren.

Verder vergeleek de studie de impact van commerciële activiteiten van bedrijven met hun maatschappelijke projecten. Van de 8,2 miljoen begunstigden werden er 4 miljoen mensen bereikt via commerciële activiteiten en 4,2 miljoen via maatschappelijke projecten. Bedrijven blijken vooral op het eerste millenniumdoel goed te presteren door hun zakelijke activiteiten in ontwikkelingslanden. 2,5 miljoen mensen zijn minder arm (millenniumdoel 1) dankzij bedrijfsactiviteiten, tegenover 607.000 mensen die baat hadden bij maatschappelijke initiatieven.

NCDO, liet in samenwerking met Sustainalytics een studie uitvoeren naar het verband tussen ondernemersactiviteiten in ontwikkelingslanden en de positieve impact op het behalen van de millenniumdoelen. Het onderzoek had niet als doel negatieve impact van organisaties in kaart te brengen. Bedrijven die werden onderzocht voor dit onderzoek waren Air France-KLM, Ahold, Royal Dutch Shell, Akzo Nobel, ING Group, Phillips, Randstad, Unilever, BAM Group, ArcelorMittal, TNT, DSM, Arcadis, CSM, Crucell, SNS Reall, Vlisco, Dunea, Colruyt Group en Olam International. Het volledige rapport is te vinden op mdgscan.com

MDG Scan
Voor het meten van deze resultaten werd de MDG Scan gebruikt. De MDG Scan is een methodiek die door NCDO in samenwerking met Sustainalytics werd ontwikkeld specifiek om de positieve impact van bedrijven op de millenniumdoelen te meten. Sinds 2005 zijn Sustainalytics en NCDO als partners opgetrokken om de MDG Scan te ontwikkelen.

VN Millenniumtop New York
September 2010 organiseert de VN een millenniumtop in New York. Wereldleiders komen bij elkaar om afspraken te maken om de millenniumdoelen te halen in 2015. In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen in VN verband internationale afspraken gemaakt: vóór 2015 moeten armoede, ziekte en honger verder teruggedrongen zijn. Dit is vertaald in acht concrete doelen: de millenniumdoelen.