Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 148 MG
Datum: 17 juni 2010

Fryslân moat kiezen bliuwe foar in fitaal plattelân

Het symposium over werken in het landelijk gebied is vandaag bijzonder goed bezocht. De provincie organiseerde de bijeenkomst om terug te kijken op de manier waarop het Provinciaal Meerjaren Programma Landelijk Gebied de afgelopen drie jaar heeft gewerkt. Dit programma heeft tot doel om een mooier, leefbaarder en duurzamer landelijk gebied te maken. Daar wordt jaarlijks 150 miljoen euro voor geïnvesteerd. Diverse sprekers van maatschappelijke organisaties roemen de aanpak van de provincie. Het gaat dan onder andere over de kracht van samenwerken. Ook sprak men over de toekomst van het programma dat nog loopt tot en met 2013. Gedeputeerde Hans Konst: "As we healwei werom sjogge op it programma dan kinne we grutsk wêze. We binne útroppen as moaiste provinsje fan Nederlân. En as wy ús oanpak sa folhâlde en op in pear punten noch ferbetterje, dan bliuwe we dat wat my oanbelanget noch hiel lang".

Uitdagingen werden er ook geformuleerd. De wethouder van Nijefurd, Jan Rodenhuis, ziet graag dat beschikkingen sneller worden afgegeven. Dan kunnen projecten ook sneller worden uitgevoerd. Het voorfinancieren van projecten heeft de snelheid al wel een impuls gegeven, maar het kan nog beter. De meerderheid van de symposiumgangers vindt dat er voldoende draagvlak voor het beleid moet zijn. Hierop aansluitend vindt 86 procent dat dan het geld voor projecten een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Zo zegt bijvoorbeeld horeca-ondernemer Gerlof Bleeker, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Fryslân: "Wij zijn gastheer van een gastvrij Fryslân. Daarmee stimuleren we lokale economie en zorgen we voor een leefbaar platteland. Samen willen wij blijven kijken naar de mogelijkheden in plaats van naar de onmogelijkheden."

Het symposium is een voorbeeld van hoe de provincie het toekomstige beleid in het landelijk gebied wil aanpakken. Vooraf en met elkaar plannen maken voor de mooiste provincie van Nederland. En dan samen de handen uit de mouwen en met elkaar aan de slag, want wat mooi is, moet mooi blijven.


---- --