Ingezonden persbericht


Buitenpost, 17 juni 2010

Leerlingen Fontein doen rioolinspectie

Donderdagmiddag mochten 21 leerlingen van basisschool de Fontein in Buitenpost meekijken met de rioolinspecteurs. In groepjes van 7 leerlingen kregen ze alles te zien en te horen over de schoonmaak en inspectie van het riool.

Twee gele vrachtwagens en een busje met dure apparatuur doorkruisen deze weken Buitenpost. De eerste gele vrachtwagen haalt telkens 3000 liter water op uit het Prinses Margrietkanaal. Dit wordt vervolgens onder hoge druk door het riool gespoten. Alle rommel wordt weer opgezogen door de 'stofzuigervrachtwagen'

Nu kan de camera-robot het riool in. Deze maakt met twee camera's 3D-opnamen. De beelden worden geregistreerd in het busje. Van alle kanten wordt de rioolbuis bekeken om problemen op te sporen. Boomwortels kunnen door naden heen groeien en zo verstopping en lekkage veroorzaken. Verzakkingen van het riool zijn nog vervelender: Hierin hoopt zich een boel troep op, zodat het water niet meer verder kan. Ook vochtige toiletdoekjes is een groot probleem, vertelt Samir aan de kinderen. Deze verteren niet en kunnen verstoppingen veroorzaken.

De leerlingen vinden het reuze interessant. Ieder groepje krijgt een ander stukje van het proces te zien. Maar dat de camera-robot het riool ingaat, daar willen ze allemaal wel bij zijn. Het is even dringen geblazen rond de rioolput, als de robot van alle kinderen een foto maakt, maar daarna zakt hij naar beneden en rijdt rustig de buis in. Nadat iedereen nog even een blik op de beeldschermen heeft geworpen om 'life' beelden van het riool te zien is de voorstelling afgelopen. De mannen krijgen een applaus en gaan weer door met hun werk. Op naar het volgende putje, met een nieuwe lading water en een geleegde stofzuigerauto. Als alles goed gaat, komen ze over vijf jaar weer op hetzelfde stukje.

En de kinderen? Die vonden het wel een beetje stinken, maar ook heel spectaculair! Bovendien weten ze nu dat het riool niet zo maar een buisje is waar je van alles in kan mikken en daar was het NME-Achtkarspelen om te doen.