NIOD


Directeur NIOD in Raad van Advies Nationaal Historisch Museum

Marjan Schwegman, directeur van het NIOD, maakt onderdeel uit van de Raad van Advies van het Nationaal Historisch Museum (NHM), dat hebben de Raad van Toezicht en de directie van het museum bekend gemaakt. De Raad adviseert over het gebouw, de inhoudelijke invulling en de ontwikkeling van het museum als instituut. Ook zal Marjan Schwegman zitting nemen in de toetsingscommissie van de wereld Oorlog & Vrede.

NHM
Het Nationaal Historisch Museum heeft de opdracht om de Nederlandse bevolking bewust te maken van de rijke geschiedenis van dit land. Het staat midden in de maatschappij, organiseert activiteiten voor een breed publiek en zoekt aansluiting bij het onderwijs en de wetenschappelijke wereld.

Raad van Advies
De Raad van Advies bestaat uit vooraanstaande nationale en internationale historici, deskundigen uit de onderwijs-, museum- en mediawereld, voormalige bewindspersonen en vertegenwoordigers uit de samenleving en het bedrijfsleven. Deze gevarieerde samenstelling laat zien dat er een brede inhoudelijke en maatschappelijke betrokkenheid bij het museum leeft in Nederland.

Wereld van Oorlog & Vrede
In de zalen gewijd aan Oorlog en vrede neemt dee bezoeker kennis van de belangrijkste Nederlandse oorlogshandelingen, zoals de Opstand tegen de Spanjaarden en de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook van de Nederlandse militaire aanwezigheid in Indonesië en de deelnames aan vredesmissies.

De toetsingscommissie van de wereld Oorlog & Vrede adviseert over belangrijke historische onderwerpen binnen de thematiek van deze wereld.