NIOD


Compilatie oral history collectie Willy Lindwer online

Filmmaker Willy Lindwer maakte ten behoeve van zijn documentaires Kamp van Hoop en Wanhoop en Het Fatale Dilemma 83 interviews met getuigen van de oorlog. Een compilatie van deze bijzondere interviews is nu te zien op NIODFilm, het YouTube-kanaal van het NIOD. De bijzondere selectie werd op 11 juni 2010 in de Beurs van Berlage gepresenteerd tijdens het oral history symposium Getuigen Verhalen. Hoe oorlogsverhalen hun weg vinden naar het publiek. Annemieke van Bockxmeer, archivaris van het NIOD, verzorgde tijdens de bijeenkomst een lezing over de interviewers van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie en het werk van filmmaker Willy Lindwer.

NIOD - Oral history en de Tweede Wereldoorlog
Direct na de oorlog interviewden medewerkers van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (nu NIOD) overlevenden en getuigen van de jodenvervolging en de concentratiekampen. Het doel was gegevens te verzamelen over de kampen, de buitencommando's en de transporten. Filmmaker Willy Lindwer heeft vanaf 1970 een filmcollectie opgebouwd waarin de Holocaust centraal staat. Het ruwe materiaal van 83 interviews dat is gebruikt voor zeven documentaires, is beschreven en gedigitaliseerd.

Vanaf 1 augustus 2010 is het materiaal van Lindwer in de studiezaal van het NIOD te raadplegen. Lindwer stelde zelf een compilatie van het materiaal samen. Die is in twee delen te zien op NIODFilm, het YouTube-kanaal van het NIOD.