Samen met de EU tegen algen


NaMaRo wil vissers helpen - en energie opwekken

KLEVE, 20100617 -- Algenhoudende biomassa, teek, spoelt met name in het voorjaar en in de herfst in grote hoeveelheden aan op de dijken aan de Noordzeekust. Vooral vissers - zowel in Duitsland als in Nederland - worden daardoor in hun werk gehinderd, want teek is vaak bijvangst. Afhankelijk van het seizoen kan dit oplopen tot ca. vier tot twintig ton per week. Maar wat moet ermee worden gedaan?

De verbranding ter plaatse, zoals deze vroeger gebruikelijk was, is sinds 2008 in Duitsland verboden en een nieuwe oplossing, behalve die om de algen op bepaalde plekken te verzamelen en te laten verrotten, werd tot op heden niet gevonden. Het INTERREG-project NaMaRo - Nachhaltige Marine Rohstoffe (duurzame biomassa uit zee) - wil op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden en daarbij uitvinden, of de biomassa op zinvolle wijze hergebruikt kan worden en hierdoor een meerwaarde kan vormen. Belangrijkste projectpartner: het TechnologieCentrum Noord-Nederland.

De toepassing van zoetwateralgen is al goed onderzocht en wordt reeds in de praktijk gebracht, wat betreft zoutwateralgen ontbreekt echter de ervaring. Gedurende de projectperiode van mei 2009 tot april 2012 willen de projectpartners verschillende takenpakketten uitvoeren, om zo langzamerhand oplossingen te ontwikkelen. In het kader van het INTERREG IV A-programma wordt NaMaRo met in totaal 1.382.237 euro gesubsidieerd, het EU-aandeel bedraagt hierbij 622.007 euro.

Onderzoek naar gebruiksmogelijkheden
Een van de mogelijkheden is de zeealgen als bron voor groene chemicaliën te gebruiken. Daarbij onderzoeken de projectpartners, welke biogene producten - dus producten van biologische herkomst - hieruit gehaald kunnen worden. Tegelijkertijd worden gegevens over mogelijke prijzen, de wereldproductie alsmede verwerkingsmogelijkheden geanalyseerd. Parallel wordt onderzocht in hoeverre door vergisting biogas kan worden geproduceerd. Want met zoetwateralgen wordt dit al succesvol in de praktijk gebracht. Als vergisting mogelijk is, dan blijft uiteindelijk nog steeds de vergiste biomassa over. Men hoopt hieruit ofwel opnieuw biogene producten te kunnen winnen ofwel een algenkringloop te laten ontstaan: uit de overgebleven biomassa zouden nieuwe algen gekweekt kunnen worden, die in de volgende stap weer worden toegepast bij de winning van biogas.

Biogas van algen
Als al dit onderzoek tot positieve resultaten leidt, dan kunnen de projectdeelnemers gaan nadenken over het daadwerkelijke economische gebruik van zeealgen. Nog gedurende de INTERREG-projectperiode kunnen dan pilotprojecten in het leven worden geroepen. Een vergistingsinstallatie, een algenkweekinstallatie met de gistresten van zeealgen, en een testinstallatie voor separatie- en verwerkingstechnieken om biogene producten uit de verwerkte zeealgen te winnen, zijn het grote doel van de projectpartners.

Als ook de pilotprojecten het gewenste succes laten zien, dan staat niets het economische gebruik meer in de weg, en uiterlijk vanaf dat moment zullen de vissers, maar ook de gasten, die zich hebben gestoord aan de enorme hoeveelheid teek op het strand, kunnen profiteren van de voordelen van dit door INTERREG gesubsidieerde project.

Achtergrond
Het project NaMaRo wordt in het kader van het INTERREG IV A-progamma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Ministerie van Economische Zaken, het Niedersächsische Ministerium für Wirtschaft, Arbeit und Verkehr, Provincie Fryslân en de Provincie Groningen. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de Ems Dollart Region.

INTERREG IV A-progamma Deutschland-Nederland





Ingezonden persbericht