EurSafety Health-net verhoogt de patiëntveiligheid in het ziekenhuis


Grenzeloze gezondheidsbescherming

KLEVE, 20100617 -- Ziekenhuisbacteriën bestrijden: het EU-project "EurSafety Health-net" wil met grensoverschrijdende kwaliteitscriteria en hygiënevoorlichting de patiëntveiligheid verhogen en het infectiegevaar in het ziekenhuis terugdringen. Onder leiding van de Universiteit Münster en met steun van het INTERREG IV A-programma van de Europese Unie moeten infecties door ziekenhuiskiemen duurzaam worden bestreden.

Steriele onderzoeksruimtes, gedesinfecteerde instrumenten, kiemvrije ziekenkamers. Wie in een ziekenhuis wordt opgenomen, verwacht eigenlijk, dat hij er gezond weer uitkomt. Dat is echter niet overal vanzelfsprekend. Zo komen infecties met MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus) in Duitsland 20 keer vaker voor dan in Nederland. Jaarlijks overlijden diverse patiënten, omdat ze in het ziekenhuis besmet raken met de moeilijk te behandelen bacteriën. Reden daarvoor zijn gebrekkige hygiëne en een toenemende resistentie tegen antibiotica. Daartegen wil het omvangrijke INTERREG-project "EurSafety Health-net" in de Nederlands-Duitse grensstreek versterkt optreden en de patiëntveiligheid duurzaam verhogen.

Van regionale kwaliteitsnetwerken tot grensoverschrijdende maatregels
"We willen allereerst uniforme kwaliteitscriteria en plannen van aanpak in de omgang met ziekenhuisinfecties opstellen. Daaruit moet dan een grensoverschrijdend samenwerkingsverband voor kwaliteit ontstaan, waardoor het aantal infecties wordt teruggedrongen", vertelt privaatdocent dr. Alexander Friedrich, projectleider op het Instituut voor Hygiëne aan de Universiteit van Münster. Eerst worden regionale kwaliteitsnetwerken opgebouwd, die de inhoud en resultaten van het project indien mogelijk in alle ziekenhuizen en klinieken in de regio moeten verspreiden. Via een internetplatform kunnen de projectpartners van gedachten wisselen en gemeenschappelijke kwaliteitsdoelen uitwerken. Bovendien wordt hier in geval van hoog infectiegevaar en epidemieën, zoals bijvoorbeeld de Mexicaanse griep, overleg gepleegd over grensoverschrijdende maatregels.

Door de grensoverschrijdende samenwerking moet de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de gezondheidszorg in Duitsland en Nederland duurzaam worden verhoogd. Met deze verbeterde gezondheidsinfrastructuur kunnen kosten worden bespaard en het zorgaanbodnaar een hoger plan worden getild: een locatievoordeel in de gezondheidszorg met tegelijkertijd een voorbeeldfunctie voor andere Europese regio's. Voor meer informatie www.eursafety.eu / www.mrsa-net.org / www.mrsa.euprevent.eu

Achtergrond
Het project EurSafety Health-net wordt in het kader van het INTERREG IV A-progamma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Niedersächsische Ministerium für Wirtschaft, Arbeit und Verkehr, het Ministerium für Wirtschaft, Mittelstand und Energie des Landes NRW, de Provincie Gelderland, de Provincie Limburg en de Provincie Overijssel. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de EUREGIO.

INTERREG IV A-progamma Deutschland-Nederland





Ingezonden persbericht