GroenLinks

Europees Parlement vraagt om internationaal onafhankelijk onderzoek naar aanval hulpvloot Gaza

Donderdag 17 juni 2010, 16:38u - Judith Sargentini

De verschillende fracties in het Europees Parlement hebben vandaag met grote meerderheid een gezamenlijke resolutie aangenomen waarin zij de aanval van de Israëlische marine op de Gaza vloot van twee weken geleden veroordelen. Daarnaast roept het Europees Parlement op tot een onmiddellijke opheffing van de illegale blokkade van Gaza en de opening van alle grensposten. De resolutie werd door meerdere fracties gesteund en maakte de roep van het Europees Parlement om vrede in het Palestijns-Israëlisch conflict zeer duidelijk. GroenLinks pleit voor onmiddellijke vredesbesprekingen en is voorstander van een 'twee-staten oplossing' met de grenzen van '67.

Europarlementariër Judith Sargentini: "Het Europarlement was net als de rest van de wereld zeer geschokt en ontdaan door de aanval van het Israëlisch leger op de hulpvloot. Een dergelijk aanval is onrechtmatig en strookt niet met de internationale rechtsorde. Daarom willen wij ook een internationaal en onafhankelijk onderzoek, en geen onderzoek dat Israël op eigen houtje uitvoert. Als je de eensgezinde roep vanuit het Europarlement en de wereld hierom hoort, dan vraag je je af waarom minister Verhagen dit niet nodig acht en zich hierover niet duidelijk kan uitspreken."

Humanitaire ramp

De blokkade van de Gazastrook door Israël heeft voor een ware humanitaire ramp gezorgd waar anderhalf miljoen Palestijnen zwaar onder lijden. De VN, het Rode Kruis en verschillende NGO's betitelen Gaza zelfs als de grootste openluchtgevangenis ter wereld. Alledaagse producten zoals chocolade, jam, koekjes en kruiden staan op een lijst van producten die Gaza niet in mogen. En de goederen die Gaza wel in mogen worden maar mondjesmaat toegelaten. Hier wordt in de aangenomen resolutie terecht naar verwezen. Onlangs is er een delegatie van het EP in Gaza geweest en ook EU Vertegenwoordiger Buitenlandse Zaken Ashton heeft een bezoek aan Gaza afgelegd en was zeer ontsteld door wat ze aantrof . Het Europees Parlement roept in deze resolutie dan ook op tot een onmiddellijke en permanente opheffing van de illegale blokkade van Gaza. Er werd aan Ashton gevra agd een EU-plan aan het Midden-Oosten Kwartet te presenteren voor de opheffing van de blokkade.

Europarlementariër Judith Sargentini: "De blokkade van Gaza is illegaal en het is een collectieve bestraffing van de Palestijnse bevolking. Het siert een land niet, dat zich zelf bestempelt als een democratische rechtsstaat, om zulke methodes te gebruiken. Wij roepen Israël dan ook op deze illegale blokkade onmiddellijk te beëindigen zodat de bevolking in Gaza een enigszins normaal leven kan leiden. Wij hadden ook willen oproepen tot het opschorten van de Associatieovereenkomst tussen de EU en Israël, en willen verwijzen naar de intrekking van de rechten van het Arabisch-Israëlische parlementslid Hanen Zuabi, die meevoer met de Gaza vloot. Helaas was daar geen meerderheid voor."