Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

17 juni 2010, 16.02 uur

3 Nederlandse militairen van de Task Force Uruzgan (TFU) zijn vorige week gewond geraakt na een aanslag met een geïmproviseerd explosief tijdens een voetpatrouille. De militairen bevonden zich in de omgeving van de vooruitgeschoven post Tabar. Deze ligt in het westelijk Deh Reshan-gebied op ongeveer 10 kilometer ten noorden van Kamp Holland.

Een van de militairen is voor verdere behandeling overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. De anderen hebben zich weer bij hun eenheid gevoegd.

Een van de geslaagde politietrainers toont zijn net ontvangen diploma.
- Foto: ministerie van Defensie

Afghaanse politietrainers geslaagd
Afgelopen week zijn 11 Afghaanse politietrainers geslaagd voor de opleiding `train the trainer'. De trainers ontvingen hun diploma op het door Nederland gebouwde provinciale trainingscentrum op Multinational Base Tarin Kowt (MBTK).

Vijf trainers gaan in het trainingscentrum op MBTK aan de slag en worden toegevoegd aan de twee trainers die er al werken. De trainers nemen steeds meer de instructietaken over van de Europese Politiemissie (EUPOL) en de Australian Federal Police (AFP). EUPOL en AFP kunnen zich dan meer inzetten voor hun eigenlijke taak: het mentoren van de Afghaanse instructeurs.

Commandant Task Force Uruzgan brigadegeneraal Kees van den Heuvel geeft het belang aan van een goede politiemacht. "Ontwikkeling en veiligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een herkenbaar en geloofwaardig politiekorps speelt een cruciale rol in het bieden van bescherming aan burgers en het bewaken van de openbare orde." Groepsfoto van alle aanwezigen tijdens de diploma-uitreiking op Multinalional Base Tarin Kowt. - Foto: ministerie van Defensie

Civiel vertegenwoordiger Jennes de Mol benadrukte dat de politiemacht het officiële gezag vertegenwoordigt en voor veel Afghanen het gezicht van de overheid vormt. "Hun wijze van optreden draagt wezenlijk bij aan het gevoel van veiligheid en voortgang bij de burgers van Uruzgan. Een solide politiemacht vergroot het vertrouwen van burgers in een betere toekomst."

De trainingscursus is ontwikkeld door EUPOL en goedgekeurd door het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De rechtbank van Tarin Kowt beschikt nu over een volledig ingerichte rechtszaal. - Foto: ministerie van Defensie

Vernieuwde rechtszaal Tarin Kowt
De rechtbank van Tarin Kowt beschikt sinds vorige week over een volledig ingerichte rechtszaal. De door Amerikanen gebouwde rechtbank werd wel gebruikt, maar moest het tot nu toe zonder meubilair stellen. Dankzij Nederlandse steun vindt de eerstvolgende rechtszaak plaats in een zaal die is ingericht met tafels, stoelen, banken en oosterse kleden. De rechtszaal is een van de `gezichten' van het justitiële systeem voor de bewoners van Uruzgan.

"De ontwikkeling van een ordelijk, geloofwaardig en rechtvaardig Afghaans rechtssysteem is uitermate belangrijk", vertelt De Mol. Nederland startte in 2006 met het opbouwen van het rechtssysteem in Uruzgan. Er werden politieposten gebouwd, Afghaanse agenten opgeleid en om corruptie te verminderen werd hun salaris transparant uitbetaald. De politieagenten leren de basisbeginselen van de rechtspraak en een aantal is opgeleid tot recherchemedewerker.
Microkrediet zorgt er door de hele provincie Uruzgan voor dat kleine ondernemers een start kunnen maken. - Foto: ministerie van Defensie

Microkredietverstrekker in Chora
In de regio Chora opent binnenkort de non-gouvernementele microkredietverstrekker World Council of Credit Unions (WOCCU) een kantoor. Deze microkredietverstrekker leent kleine geldbedragen aan Afghaanse ondernemers en boeren om hun ondernemingen te verbeteren. Door het verlenen van microkredieten aan ondernemers wordt de economische ontwikkeling in de regio gestimuleerd.

De WOCCU betaalt de leningen deels uit in geld en deels in natura, zoals met zaden en kunstmest. Jennes de Mol benadrukt dat de boeren en ondernemers in Chora door de ontwikkeling de gelegenheid krijgen om hun toekomst in eigen hand te nemen. Het is volgens hem een nieuwe, bescheiden stap in de economische ontwikkeling van Chora.


* In de omgeving van Chora, Deh Rawod en Tarin Kowt zijn meerdere wapenvondsten gedaan door Afghaanse, Australische en Nederlandse eenheden. Ook werden geïmproviseerde explosieven (IED's) en granaten aangetroffen. Het materiaal is onschadelijk gemaakt.
* Afghaanse veiligheidstroepen hebben waarschuwingsschoten gelost op een voertuig waarvan de bestuurder stoptekens negeerde en op hoge snelheid de poort van Kamp Holland naderde. De bestuurder, een Afghaanse agent, stopte hierop het voertuig.
* Een eenheid van de TFU heeft waarschuwingsschoten gelost op een voertuig dat Camp Hadrian op hoge snelheid naderde en waarvan de bestuurder stoptekens negeerde. Er zijn 4 waarschuwingsschoten gelost. Nog steeds negeerde de bestuurder dit signaal waarop gericht werd gevuurd. Het voertuig kwam hierna tot stilstand. De bestuurder werd met verwondingen aan zijn rechterbovenarm ter plaatse behandeld waarna hij is overgebracht naar het ziekenhuis op Kamp Holland.

* Een TFU-eenheid is afgelopen periode in de omgeving van Deh Rawod beschoten door vijandelijke strijders. Hierbij werd teruggevuurd. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden en was geen sprake van materiële schade.

* Op Kamp Holland heeft afgelopen vrijdag een raketaanval plaatsgevonden. Hierbij vielen geen gewonden en was geen sprake van materiële schade.

* Afgelopen vrijdag en zaterdag zijn eenheden van de TFU in de omgeving van Deh Rawod beschoten. In beide gevallen werd teruggevuurd. Tijdens het eerste incident kreeg de eenheid luchtsteun van coalitietroepen. Hierbij is een strijder mogelijk gedood. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden en was geen sprake van materiële schade.

* Kandahar Airfield (KAF) is de afgelopen periode meerdere malen doelwit geweest van raketaanvallen. Hierbij vielen geen Nederlandse gewonden en was geen sprake van materiële schade.
* Apache-gevechtshelikopters hebben afgelopen periode meerdere malen luchtsteun geleverd aan operaties van special forces. Tijdens deze operaties werden wapens ingezet. Bij een inzet werd één strijder gedood. Bij een andere inzet zijn vermoedelijk 6 strijders gedood.
* Eenheden van de Task Force 55 zijn afgelopen periode meerdere malen onder vuur genomen door opstandelingen. Het vuur is beantwoord. Hierbij zijn aan vijandelijke kant mogelijk slachtoffers gevallen.

Videoseries Afghanistan
De nieuwe video uit de serie `4 Jaar Afghanistan', die vandaag is gepubliceerd, gaat over de logistieke kanten van deze missie in het bergachtige gebied van Afghanistan. De videoserie `Dagboek van onze Helden' op telegraaf.nl belicht deze week onder meer de landing van een helikopter in vijandelijk gebied.

Somalië - Operatie Atalanta

Hr. Ms. Johan de Witt heeft de afgelopen week een medische evacuatie uitgevoerd. Een opvarende van MV Thor Boreas, die al enige dagen met ernstige buikklachten kampte, werd aan boord genomen voor onderzoek. De patiënt is met een RHIB (snelle motorboot) opgehaald en naar het marineschip vervoerd. Na een kort onderzoek bleek dat opname in de ziekenboeg niet noodzakelijk was. Daarop is de persoon weer teruggebracht naar MV Thor Boreas. Hr. Ms. Johan de Witt heeft het koopvaardijschip nog een aantal mijl begeleid.

Nationale operaties

Genisten zoeken tussen het riet - Foto: ministerie van Defensie

Een eenheid van 11 Pantsergeniebataljon uit Wezep heeft de politie ondersteund bij het zoeken naar een wapen. De zoekactie vond plaats in de omgeving van Steenwijk. De genisten gebruikten hierbij hun ervaring, kennis en speciale uitrusting op het gebied van het opsporen van geïmproviseerde explosieven en landmijnen.

De militairen doorzochten onder meer het water en de dichtbegroeide waterkanten met metaaldetectoren. Voor de genisten was deze inzet, naast de gebruikelijke missies en noodzakelijke oefeningen, een bijzondere ervaring.