Landelijk Aktie Komitee Scholieren

NIEUWS

NORMEN SLUITEN GOED AAN BIJ KLACHTEN

Amsterdam, 17 juni 2010 - Ook dit jaar sluiten de normen voor eindexamens goed aan bij de klachten die het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) doorgaf aan het College voor Examens (CvE). Tijdens de normbespreking gaf het LAKS aan welke examens door de examenkandidaten als moeilijk werden ervaren.

Gisteren bleek al dat de normen voor vmbo grotendeels aansluiten bij de bevindingen van het LAKS. Vanochtend werden de normen voor havo en vwo bekend gemaakt, waarbij alleen vwo echte tegenvallers opleverde. Abe Stegenga, coördinator eindexamenklachtenlijn LAKS: "Het is goed om te merken dat er bij hoge klachtenaantallen nog eens goed naar het examen en de norm wordt gekeken. Zo kunnen we echt iets betekenen voor de eindexamenkandidaten: klagen heeft zin!"

Het LAKS ontving dit jaar extreem veel klachten. Kwamen er in 2009 zo'n 88.000 klachten binnen, dit jaar waren dit er bijna 150.000. Oorzaken hiervoor zoekt het LAKS deels in de eerste lichting mondige vwo'ers die in vernieuwde tweede fase examen doen, maar zeker ook in de aantrekkingskracht van de nieuwe website, en de opkomst van het mobiele internet. Stegenga: '' De hoge klachtenaantallen zijn niet positief, maar het is goed om te zien dat de eindexamenkandidaten de eindexamens met het LAKS verbinden."

Ook vmbo-leerlingen klaagden dit jaar beduidend meer dan in voorgaande jaren. Hierdoor kon het LAKS beter bepalen welke vmbo-examens als moeilijk werden ervaren. Zowel bij vmbo-kb als vmbo-t werd er veel geklaagd over Duits, wat in de normen is terug te zien. Ook voor vmbo-bb sluiten de normen goed aan bij de klachtenaantallen van het LAKS, zo werd er voor aardrijkskunde en maatschappijleer een hoge norm vastgesteld.

Voor het havo maakte het LAKS zich sterk voor een hogere norm voor het examen Nederlands. Veel examenkandidaten klaagden over de lastige samenvattingopdracht. Het CvE heeft voor dit examen een hoge norm vastgesteld, waarmee de hoge moeilijkheidsgraad wordt erkend. Voor vwo vallen de normen relatief laag uit. Het LAKS bracht met name het vak Management & Organisatie onder aandacht, maar het relatief hoge klachtenaantal leidde niet tot een hoge norm. Ook over de wiskundevakken werd veel geklaagd, maar geen hoge norm vastgesteld. Wel zien we de moeilijkheidsgraad en klachtenaantallen van natuurkunde en scheikunde terug in de normen.

Tijdens de examens loste het LAKS al een groot aantal klachten over geluidsoverlast en slechte organisatie op. Daarbij biedt ook de Inspectie voor het Onderwijs een helpende hand. Veel problemen tijdens de examens werden snel en gemakkelijk opgelost. Wel werden er ook dit jaar weer veel kandidaten de dupe van slechte voorbereiding op de examens. Een doorn in het oog van het LAKS. Als klachten hierover niet ruim voor de examens worden ingediend, kan de organisatie hier niets meer aan doen. Stegenga: "We willen zoveel mogelijk kandidaten helpen tijdens de examens. Met de hulp van het CvE en de Inspectie lukt dat al heel goed. Maar zolang er zaken mis blijven gaan, blijft de eindexamenklachtenlijn nodig."
Persbericht


------
Dit jaar zijn ex-LAKS voorzitter Emiel Willms (vwo) en ex-LAKS bestuursleden Mara Soekarjo (vwo), Jessica Kok (vwo) en Lisa van Roon (vmbo-tl) geslaagd.
Het LAKS feliciteert alle geslaagden van harte, en deze in het bijzonder!