Stichting Vluchteling


01-06-2010

Vluchtelingenprijs voor Congolese arts

Dr. Denis Mukwege bezoekt Nederland op Wereld Vluchtelingendag

De Congolese arts Dr. Denis Mukwege krijgt op 18 juni de Van Heuven Goedhart-penning uitgereikt in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Mukwege heeft in tien jaar vele duizenden Congolese vrouwen behandeld die slachtoffer zijn van gewelddadige verkrachtingen. Seksueel geweld maakt op grote schaal deel uit van het oorlogsgeweld in Congo.

Denis Mukwege introduceerde in zijn ziekenhuis in de Congolese stad Bukavu operaties voor vrouwen en meisjes die na een verkachting zwaar verminkt zijn. Bovendien verzorgt hij de opleiding van artsen en verpleegkundigen op dit gebied. Behandeling in zijn ziekenhuis is gratis.

Bezoek aan Nederland
In de week van 14 juni brengt Dr. Mukwege op uitnodiging van Stichting Vluchteling een bezoek aan Nederland. Mukwege zal onder andere te gast zijn bij het medisch centrum Alant Vrouw in Bilthoven. De Van Heuven Goedhart-penning wordt aan Mukwege uitgereikt tijdens een bijeenkomst op 18 juni in de Beurs van Berlage, ter gelegenheid van Wereld Vluchtelingendag.

Penning en geldbedrag
De Van Heuven Goedhart-penning is een onderscheiding van Stichting Vluchteling (giro 999) en wordt eens per twee jaar uitgereikt aan iemand die zich op bijzondere wijze inzet voor vluchtelingen in zijn of haar eigen regio. Van Heuven Goedhart was de eerste Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties. Naast de Penning krijgt Mukwege een geldbedrag van 50.000 euro om naar eigen inzicht te besteden aan zijn werk. De onderscheiding wordt uitgereikt door juryvoorzitter en oud-premier Ruud Lubbers.

---

Voor vragen over het bezoek van Denis Mukwege kunt u contact opnemen met Herman Volker, Stichting Vluchteling (070-3468946 / 06-27389819).