Universiteit Twente

Nationaal kiezersonderzoek UT genomineerd voor DANS dataprijs

08 juni 2010

Op 18 juni 2010 vindt de eerste uitreiking plaats van de DANS Dataprijs. Met deze prijsuitreiking zet DANS, de onderzoekers die werkzaam zijn op het gebied van dataverzameling en -beschikbaarstelling eens extra in het zonnetje. Een van de vier genomineerde projecten is het Nationaal Kiezersonderzoek van de Universiteit Twente, onder leiding van prof. dr. Kees Aarts en dr. Henk van der Kolk.

DANS is een instituut van de KNAW en het NWO en zorgt voor de opslag en blijvende toegankelijkheid van de onderzoeksgegevens in de alfa- en gammawetenschappen. De prijs bestaat uit een sculptuur en een geheel verzorgd diner, aangeboden aan de groep onderzoekers die betrokken waren bij het voortbrengen en toegankelijk maken van de bewuste dataset. Daarnaast wordt de onderzoeksgroep een door DANS georganiseerd symposium aangeboden. DANS neemt daarbij een aanzienlijk deel van de kosten voor rekening (max. 7.500 euro).
Naast het Nationaal Kiezersonderzoek van de UT zijn er drie andere genomineerden. Dit zijn de Historische Steekproef Nederland (HSN) onder leiding van prof. dr. C.A. Mandemakers, de Netherlands Kinship Panel Study (NKPS) van prof. dr. P.E. Dykstra, en het LISS panel data van het CentERdata, Universiteit Tilburg.

Nationaal Kiezersonderzoek (NKO)
De doelstelling van het Nationaal Kiezersonderzoek is inzicht verkrijgen in het stemgedrag en de daarmee samenhangende politieke meningen van de Nederlandse bevolking. Naast het stemgedrag wordt aandacht geschonken aan andere kanmerken, bijvoorbeeld de houding ten aanzien van een aantal politieke discussiepunten. Het NKO heeft een lange traditie. In 1971 werd het eerste NKO gehouden. Het onderzoek is ondergebracht bij het IGS, het Institute for Innovation and Governance Studies, van de Universiteit Twente. Voor meer informatie over het NKO, klik hier.