Gemeente Wassenaar

Overdracht Knoester kunstcollectie aan de gemeente Wassenaar

'Nieuwe Haagse School - Een collectie voor Wassenaar'

Op vrijdag 18 juni a.s. wordt de Knoester kunstcollectie overgedragen aan aan burgemeester drs. J.Th. Hoekema. De kunstcollectie wordt in de Tuinzaal van de Paauw geëxposeerd tussen 14 juni en 29 augustus 2010.

Ruim veertig jaar geleden vatte het echtpaar Ton en Roelie Knoester een speciale voorliefde op voor de schilders die nu bekend staan als `de Nieuwe Haagse School'. Dat zijn, grofweg gesproken, de schilders die het artistieke beeld van de Haagse regio bepaalden in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Ze vormden kunstenaarsgroeperingen als `Verve', `Fugare', en `De Posthoorngroep'. Ze manifesteerden zich door middel van bijeenkomsten, tentoonstellingen en feesten. Er was sprake van een duidelijke oriëntatie op de kunstwereld van Parijs en er was ook een zekere afstand tot de wereld van de avant-garde in Amsterdam, die zich manifesteerde met de omstreden werken van Karel Appel en de Cobra groep.

De schilders van de Nieuwe Haagse School timmerden misschien iets minder luidruchtig aan de weg maar de kwaliteit van hun werk was onmiskenbaar. Een kunstenaar als Jan Roëde werd zelfs nadrukkelijk uitgenodigd om in Amsterdam de gelederen te versterken maar hij koos bewust voor de serieuze sfeer van het Haagse kunstleven, met coryfeeën als Jan van Heel, Theo Bitter, Willem Schrofer, Wim Sinemus, Kees Andrea, Rein Draijer, Paul Citroen, Herman Berserik en Co Westerik. Om maar enkele namen te noemen.

Het Gemeentemuseum Den Haag besteedde aandacht aan de Verve-groep en het werk van diverse hiervoor genoemde kunstenaars kreeg landelijke bekendheid door tentoonstellingen in binnen- en buitenland. In 2002 presenteerde het Gemeentemuseum Den Haag een expositie over de Nieuwe Haagse School naar aanleiding van het verschijnen van het gelijknamige boek van de hand van Ton en Roelie Knoester. Samen hadden zij in de loop van de jaren een bloeiende kunsthandel gedreven met werk van de schilders en beeldhouwers van de Nieuwe Haagse School.

Na het overlijden van Ton Knoester besloot zijn vrouw de kunsthandel niet voort te zetten. De gemeente Wassenaar kreeg als eerste de gelegenheid om een keuze te maken uit representatieve topstukken van de collectie. Dankzij de genereuze ondersteuning van enkele bewoners in de gemeente Wassenaar en een bijdrage van de gemeente zelf, was het mogelijk deze werken te verwerven.
De collectie biedt een ruime mogelijkheid tot het genereren van tentoonstellingen die kunnen rekenen op de waardering van een breed publiek en tot het ontwikkelen van educatieve projecten. De verwerving van de collectie Knoester betekent een verbreding van het openbaar kunstbezit en een belangrijke verrijking van het culturele bestand van de gemeente Wassenaar.
Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 14070 (toets alleen deze 5 cijfers)
E: gemeente@wassenaar.nl