Gemeente Wageningen

Persbericht
Gemeente Wageningen

Wageningen, 14 juni 2010,

Gemeente peilt meningen over bezuinigingmogelijkheden Wageningse Begrotingswijzer vanaf 18 juni online

Onder het motto 'we doen het samen met de stad' wil het college weten hoe de Wageningse burgers aankijken tegen de begroting en de voorgestelde bezuinigingen. Voor dat doel kunnen inwoners van 18 juni tot en met 2 juli a.s. een digitale Begrotingswijzer invullen. Daarnaast vindt op zaterdag 26 juni a.s. een publieksdag op de markt voor het stadhuis plaats. Iedereen kan in een speciale tent op de Markt zijn of haar ideeën kwijt.

De gemeente Wageningen moet de komende jaren (tot 2014) 5,5 miljoen euro bezuinigen. als eerste wordt bijna 2 miljoen bezuinigd 'in eigen huis'. De jaren daarna zijn ook ingrepen nodig die de burgers direct raken.

Speeddates
Het college gaat in deze periode ook in gesprek met individuele organisaties en instellingen om hun ideeën over bezuinigingsmogelijkheden te vernemen. Als start worden op de publieksdag speeddates met de collegeleden georganiseerd.

Randvoorwaarden
Op de on line Begrotingswijzer kunnen Wageningers het 'heft' in eigen hand nemen. Hiermee kan iedereen even een deel van de gemeentelijke portemonnee beheren en aangeven waarop de gemeente moet bezuinigen. Er zijn wel randvoorwaarden aan verbonden. Ten eerste kan alleen gekozen worden uit bezuinigingsmogelijkheden die passen binnen het coalitieakkoord. In dit akkoord staat beschreven wat het college de komende jaren wil bereiken. Ten tweede moet de begroting sluitend gemaakt worden. Ten slotte staan in de Begrotingswijzer alleen de bezuinigingsmogelijkheden die de burger raken. Dus niet de maatregelen (2 miljoen euro) die het college in eigen huis wil doorvoeren.

Begrotingswijzer: hoe werkt het
De Begrotingswijzer is vanaf 18 juni a.s. te vinden op www.begrotingswijzer.nl. Op de Begrotingswijzer is te zien hoe de gemeentelijke begroting er in grote lijnen uitziet en aan welke bezuinigingsmogelijkheden het college denkt. Door zelf aan te geven of men het met de bezuiniging eens is en welk bedrag dat zou moeten opleveren, kan iedere inwoner een eigen begroting voor de gemeente maken. Ook bestaat de mogelijkheid om zelf nieuwe bezuinigingsvoorstellen in te brengen, waardoor andere bezuinigingen kunnen vervallen.

Wat gebeurt er met de uitkomsten?
De gemeente publiceert de uitkomsten op de Informatiepagina en de website van de gemeente: www.wageningen.nl. Het college van burgemeester en wethouders betrekt de uitkomsten vervolgens bij het opstellen van de Programmabegroting 2011-2014. Dit vindt in de zomervakantie plaats. Daarbij motiveert het college de wijze waarop het met de uitkomsten is omgegaan. Dit wordt ook op de Informatiepagina en www.wageningen.nl gepubliceerd.

Gemeenteraad
De gemeenteraad stelt uiteindelijk de definitieve Programmabegroting vast in november. Om de mening van de samenleving te peilen over de Programmabegroting 2011-2014, organiseert de gemeenteraad op 26 oktober a.s. een hoorzitting.


- einde persbericht -




Gemeente Wageningen