Vier kanshebbers op Vaderdagtrofee m/v 2010

14/06/2010 17:11

Universiteit van Amsterdam

Diverse wetenschappers spreken tijdens symposium over vaderschap

Op vrijdag 18 juni strijden vier genomineerden om de Vaderdagtrofee m/v 2010 tijdens het jaarlijkse symposium over vaderschap op de Universiteit van Amsterdam (UvA). De conferentie wordt op initiatief van het Vader Kennis Centrum georganiseerd door de UvA, het Vader Kennis Centrum en IkVader.nl. Pegagogen, filosofen en andere experts geven hun visie op het moderne vaderschap.

De vier genomineerden voor de Vaderdagtrofee zijn (a) Europoliticus Marije Cornelissen van GroenLinks voor haar initiatief tot invoering van twee weken betaald vaderschapsverlof in heel Europa; (b) oud-politicus Wouter Bos voor zijn vertrek uit de politiek omwille van zijn gezin; (c) kinderpsychiater Glenn Helberg en vader en muzikant Orville Breeveld voor hun initiatieven rond Antilliaanse en Surinaamse vaders (Vitamine V) en (d) publiciste Charlotte Lemmens voor haar pleidooi voor gelijke rechten voor (gescheiden) vaders. Louis Tavecchio, hoogleraar Pedagogiek aan de UvA, is voorzitter van de onafhankelijke jury die de winnaar aanwijst. Zie onderstaande verwijzing voor de juryrapporten.

Voorafgaand aan de uitreiking houden diverse sprekers een lezing over het vaderschap. Louis Tavecchio zal de rol en pedagogische betekenis van vaders toelichten. Vincent Icke, hoogleraar theoretische astrofysica aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de UvA, belicht de rol van de (alleenstaande) vader in het leven van Christiaan Huygens, Nederlands beroemdste wis-, natuur- en sterrenkundige en uitvinder. Renske Keizer, socioloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, vertelt over de relatie tussen kindertal en sterftekansen en waarom vaders langer leven. En Ger Groot, bijzonder hoogleraar Filosofie en literatuur aan de Radboud Universiteit praat over de noodzaak van het vaderschap. Pedagoge Sophie Borghouts zet tot slot uiteen wat de specifieke invloed is van vaders tijdens kinderspel.

Voor meer informatie, aanmelding en de juryrapporten over de vier genomineerden zie onderstaande verwijzing.





http://vaderdagtrofee.blogspot.com/2010/06/72.html