Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Van der Hoeven past plannen rond Urk aan

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft besloten om op de locatie Westermeerdijk buitendijks zeven van de aangevraagde windturbines van het windpark Noordoostpolder niet toe te staan. Het betreft de vier windturbines nabij Urk van de meest westelijke lijn en de drie windturbines van de meest oostelijke lijn. Daarmee geeft ze invulling aan de aangenomen Tweede Kamer motie waarin de regering wordt verzocht de horizon van het beschermde dorpsgezicht van Urk niet onnodig te vervuilen en in de besluitvorming rond het geplande windmolenpark rekening te houden met de maatschappelijke en cultuurhistorische waarden. Tevens houdt ze hierbij rekening met reacties op het voorontwerp van het rijksinpassingsplan. In haar brief aan de Tweede Kamer waarin ze dit besluit bekendmaakt, geeft de minister ook aan dat Urk bij haar bezoek op 8 april 2009 kenbaar heeft gemaakt dat in haar ogen wel de lasten maar niet de lusten van het windmolenpark terechtkomen in Urk. Ze heeft er bij de Windkoepel op aangedrongen de mogelijkheden te onderzoeken om de inwoners van Urk te laten participeren in het windmolenpark. Dit heeft tot gevolg gehad dat er een regeling is opgesteld waarin de inwoners van Urk in staat worden gesteld in het windmolenpark deel te nemen.

De ontwerpen van het rijksinpassinsplan en van de uitvoeringsbesluiten voor het project windpark Noordoostpolder liggen van vrijdag 18 juni tot en met donderdag 29 juli 2010 ter inzage. Windpark Noordoostpolder bestaat uit turbineopstellingen bij de Noordermeerdijk, de Westermeerdijk en de Zuidermeerdijk. Door het schrappen van de zeven buitendijkse turbines gaat het nog om 38 molens op land en 48 in het IJsselmeer. De windparken zullen een gezamenlijk vermogen hebben van maximaal circa 450 Megawatt, waarmee meer dan 400.000 huishoudens van elektriciteit kunnen worden voorzien. Het windpark Noordoostpolder wordt hiermee verreweg het grootste en meest productieve windpark van Nederland. Minister Van der Hoeven, verantwoordelijk voor de gecoördineerde voorbereiding van de te nemen besluiten, noemt het project "cruciaal voor het behalen van de doelstellingen voor duurzame energie." Eind vorig jaar heeft zij voor het park een subsidie op grond van de Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE) ter beschikking gesteld van rond 880 miljoen euro (over een periode van 15 jaar) en een extra subsidie van 116 miljoen euro vanwege het innovatieve karakter van het project.

De ontwerpbesluiten liggen ter inzage bij het Informatiecentrum van het Ministerie van Economische Zaken te Den Haag, bij het Provinciehuis Flevoland, bij het Gemeentekantoor Lemsterland te Lemmer en bij de Gemeentehuizen van Noordoostpolder en van Urk. Ook zijn zij op internet beschikbaar via www.bureau-energieprojecten.nl . Tot en met 29 juli kan eenieder schriftelijke zienswijzen kenbaar maken bij het Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt windpark Noordoostpolder, Postbus 223, 2250 AE Voorschoten. Ook worden er drie informatieavonden georganiseerd van 19.00-21.00 uur en wel op 1 juli in Party bowlinghouse De Ducdalf in Espel, op 5 juli in De Koningshof Party & Events in Urk en op 8 juli in Iselmar Sporthotel en Partykasteel in Lemmer. Medewerkers van de verschillende betrokken overheden en van initiatiefnemer De Koepel zullen daar aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

De betrokken overheden zullen, rekening houdend met de ingebrachte zienswijzen naar verwachting in het derde kwartaal van 2010 de definitieve besluiten nemen. Deze besluiten zullen dan opnieuw ter inzage worden gelegd. Voor een belanghebbende die op een ontwerpbesluit een zienswijze heeft ingebracht, staat dan tegen dat besluit beroep open bij de Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State.


Noot voor redacties



Noot voor de redactie,

RVD Mediafeed