Stedenestafette deze maand in Eindhoven en Sittard-Geleen

15/06/2010 17:26

MOVISIE

Opera Carmen tijdens manifestatie over armoede in Eindhoven

De EU heeft dit jaar uitgeroepen tot Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Eén van de activiteiten van dit jaar in Nederland is de Stedenestafette, een reeks van lokale manifestaties georganiseerd door gemeenten waar ze met betrokkenen bij het armoedebeleid een lokale sociale toekomstagenda maken. Met als doel het creëren van aandacht voor armoede en sociale uitsluiting en het verbeteren en promoten van het bestaande armoedebeleid.

Lokale manifestaties

Inmiddels zijn er al drie manifestaties georganiseerd in Breda, Utrecht en Tilburg. Deze maand is het de beurt aan de gemeenten Eindhoven en Sittard-Geleen. Zij organiseren respectievelijk op donderdag 17 en dinsdag 29 juni hun manifestatie in het kader van armoedebestrijding en sociale uitsluiting. In het najaar en de winter volgen nog 21 gemeenten met een lokale manifestatie. Een overzicht met data, programma's en verslagen van de manifestaties treft u aan op www.stedenestafette.nl.

Opera Carmen op 18 juni

Een van de Europese activiteiten die plaatsvindt in het kader van het Europees jaar is de uitvoering van de opera Carmen in Madrid op vrijdag 18 juni (www.vivaeuropa.eu). De opera is tevens te volgen in 30 steden in Europa via een live-verbinding. In Eindhoven wordt de opera, speciaal voor genodigden, uitgezonden in filmhuis BROET. De opera is vanaf 20.00 uur via internet te volgen via CityTv.nl (www.citytv.nl).

Onderzoek

Naast de lokale manifestaties voert het Verwey-Jonker Instituut in alle deelnemende gemeenten onderzoek uit naar de stand van zaken van het armoedebeleid. Op grond van dit onderzoek wordt advies gegeven om het lokale beleid te verbeteren. Daarnaast worden de uitkomsten gebruikt voor een praktijkboek voor gemeenten waarmee ze gericht kunnen werken aan de aanpak van hun armoedebeleid.

De Stedenestafette is een initiatief van MOVISIE en het Verwey-Jonker Instituut in samenwerking met de gemeente Utrecht, de Sociale Alliantie en Divosa en wordt gefinancierd door de deelnemende gemeenten en het project Erop af: Doen en delen!

Deelnemende gemeenten aan de Stedenestafette: Alkmaar, Almere, Breda, Delft, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, Helmond, Hengelo, Leidschendam-Voorburg, Lelystad, Opsterland, Oss, Ridderkerk, Roosendaal, Rotterdam, Schiedam,Sittard-Geleen, Tilburg, Utrecht, Vlaardingen, Waddinxveen, Zeist, Zoetermeer, Zwartewaterland