Gemeente Lelystad

Fietstunnels krijgen naam bij opening

Woensdag 16 juni 2010

De nieuwe fietstunnels bij de rotonde Salland en de rotonde Westerdreef/Larserdreef worden vrijdag 18 juni officieel geopend. De winnaars van de naamgeving voor beide tunnels onthullen samen met wethouder Fackeldey de namen.

Op versierde fiets

Kinderen van de Basisschool de Tjotter nemen op versierde fietsen de tunnel officieel in gebruik. Wethouder Jansen deelt daarbij een prijs uit aan de mooist versierde fiets.

Riolering grootste knelpunt

Beide tunnels zijn al enige tijd in gebruik, maar een echte opening was er nog niet van gekomen. Dit had ook te maken met de laatste werkzaamheden en de strenge winter. In totaal heeft de bouw van de tunnels ongeveer twee jaar geduurd. Het grootste knelpunt was het verleggen van de riolering. Deze kon alleen in de nacht verlegd worden en in een beperkte tijd. Zo rond 6.00 á 7.00 uur spoelt namelijk bijna heel Lelystad de wc door en dan moeten de buizen al verlegd en aangesloten zijn.

Veiligheid voorop

Bij het ontwerp van de tunnel heeft de gemeente veiligheid voorop gesteld. De rotonde is verhoogd aangelegd waardoor de fietser niet diep onder de grond hoeft te fietsen. De afdaling is zo gemaakt dat de fietser meer vaart krijgt om sneller omhoog te kunnen. Ook is de tunnel in het midden open, waardoor er veel lichtinval is en de fietser geen geïsoleerd gevoel heeft.

---