Centraal Bureau voor de Statistiek
CBS

Conjunctuurbericht, vrijdag 18 juni 2010 9:30

Consument pessimistischer over economisch klimaat

De stemming onder consumenten is in de afgelopen maanden verslechterd. Ook in juni was dat het geval. De indicator van het consumentenvertrouwen kwam uit op -18, dat is 2 punten minder dan in mei. Consumenten waren negatiever over de economische situatie in het algemeen. Hun koopbereidheid verbeterde wel licht.

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Consumenten waren in juni duidelijk somberder over het economisch klimaat dan in mei. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen daalde met 7 punten en kwam uit op -29. Het oordeel over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden verslechterde met 10 punten het meest. Over de komende 12 maanden dachten consumenten ook pessimistischer.

Tegenover de verslechterde stemming over de economie stond een lichte verbetering van de koopbereidheid. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen steeg met 2 punten en kwam in juni uit op -10. Daarmee is de koopbereidheid nog altijd laag. Consumenten oordeelden in juni minder negatief over hun eigen financiële situatie in de afgelopen 12 maanden en ze vonden de tijd minder ongunstig voor het doen van grote aankopen dan in mei. De kijk op de eigen financiële situatie in de komende 12 maanden veranderde weinig.

Meer weten over consumentenvertrouwen? Bekijk het CBS filmpje op YouTube.

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.


* Technische toelichting

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl