EBN

EBN publiceert Focus on Dutch Gas 2010


* 18-06-2010

Vandaag publiceert EBN haar nieuwe visierapport Focus on Dutch Gas 2010. Daaruit blijkt dat bijna 75% van de Nederlandse gasvelden in productie zich in een vergevorderd stadium van de productiefase bevindt. Dit jaar dragen deze velden nog ongeveer 20 miljard kubieke meter bij aan de totale productie uit kleine velden, maar op termijn is sprake van een afname. Een strategie voor het toevoegen van reserves is noodzakelijk, aldus Jan Dirk Bokhoven, algemeen directeur van EBN. De grootste uitdagingen voor de komende decennia zijn volgens hem, de exploratieactiviteiten activeren en zowel conventionele als onconventionele bronnen ontwikkelen.

EBN vertaalt die uitdaging in haar ambitie om in 2030 30 miljard kubieke meter per jaar te produceren. Een belangrijke voorwaarde voor het toevoegen van de hiervoor benodigde reserves is het verlengen van de levensduur van de huidige infrastructuur. Er is sprake van een wisselwerking. Als de infrastructuur wordt verwijderd, dan wordt het moeilijker om gas uit kleine velden op economische wijze te winnen. Tegelijkertijd is het toevoegen van reserves nodig om de infrastructuur zelf in stand te houden.

Reserves toevoegen
Er zijn verschillende mogelijkheden om reserves toe te voegen, zoals de productie van bestaande velden verlengen, technisch uitdagende velden ontwikkelen, meer exploreren en onconventioneel gas winnen. Het winnen van onconventioneel gas staat echter nog in de kinderschoenen in Europa. Onzekere factoren zijn het technisch, kostenefficiƫnt en op een verantwoorde manier winnen van volumes. EBN onderzoekt deze vragen.

Doorgaan met investeren
Blijven investeren en nieuwe technieken durven toepassen is volgens Bokhoven de kern van dit verhaal. Vijftig jaar geleden diende het Slochterenveld als een katalysator voor de Europese gasmarkt en de ontwikkeling van de E&P industrie in de Noordzee regio. Die pioniersgeest en potentie is er nog steeds. Bokhoven roept de olie en gassector op om die vijftig jaar ervaring en onderzoek goed te benutten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annemieke Groenenboom: 06-54763550 of Annemieke.groenenboom@ebn.nl


*
ebn focus on dutch gas 2010.pdf