Waterschap Groot Salland

Kans op blauwalg in Zwolse stadsvijvers.

Laatste wijziging: 18 juni 2010

Nu de watertemperatuur weer oploopt, neemt de kans op vorming van blauwalgen in de stadsvijvers van Zwolle weer toe. Het waterschap en de gemeente Zwolle adviseren vissers en burgers die hun hond uitlaten hier rekening mee te houden.

In zomerse perioden kunnen door verschillende omstandigheden, zoals hoge temperaturen en weinig stroming, blauwalgen (Cyanobacteriën) de kop opsteken. De drijflagen die daarbij ontstaan bevatten toxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Veelal verdwijnen door wind en stroming de blauwalgen vanzelf weer uit beeld.

Natuurlijk verschijnsel

Blauwalgen zitten van nature in elk oppervlaktewater. Bij hoge temperaturen kunnen de blauwalgen tot bloei komen en blauwgroene drijflagen vormen. Wanneer mensen of dieren in contact komen met water waarin veel blauwalgen voorkomen, kunnen zij daarvan gezondheidsklachten oplopen. Deze klachten zijn jeuk, huiduitslag, maag-darmklachten, hoofdpijn, oog- en oorpijn, afnemende activiteit, duizelig, ademhalingsproblemen en kramp. Om het risico van besmetting zo klein mogelijk te maken moeten mensen en dieren contact met een drijflaag van blauwalgen vermijden.

Controle op waterkwaliteit

Het waterschap Groot Salland controleert in de zomer de Zwolse zwemwaterkwaliteit van verschillende recreatieplassen: dus niet in het overige buitenwater. Daar hoort standaard de controle op blauwalgen bij. Wordt een drijflaag van blauwalgen ontdekt dan laat het waterschap een onderzoek verrichtten. Wanneer de vastgestelde waarden worden overschreden, wordt er aan de provincie Overijssel een negatief zwemadvies gegeven. In overig oppervlaktewater, zoals de stadsvijvers, wordt geen onderzoek verricht naar het toxinegehalte wanneer een drijflaag aanwezig is.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl