Gemeente Zoetermeer

Meer duurzame woningen in Oosterheem

bouwwerkzaamheden in Oosterheem
In Oosterheem komen meer energiezuinige woningen. De gemeente, woningcorporaties en projectontwikkelaars hebben met elkaar afgesproken in het laatste deelplan ruim 700 duurzame woningen te bouwen.

De woningen worden voorzien van een fors isolatiepakket en een individuele warmtepomp voor de verwarming en de koeling van de woningen. De warmtepomp wordt aangesloten op een bron voor warmte/koudeopslag in de bodem. Hierdoor hoeven de woningen niet op het gasleidingnet aangesloten te worden.

De gemiddelde Energie Prestatie Coëfficiënt van de woningen komt ruim onder de wettelijke norm te liggen. Hiermee zet Zoetermeer de eerste stappen richting energieneutraliteit. De bouw van de woningen past binnen de ambitie van het gemeente programma Duurzaam Zoetermeer om de CO^2-uitstoot in Zoetermeer terug te dringen.

Om de woningen te realiseren wordt de overeenkomst over duurzaam bouwen tussen de gemeente en de projectontwikkelaars uit 2005 geactualiseerd. De corporaties ontvangen een bijdrage uit een speciaal fonds dat is ingesteld om bijzondere sociale woningbouwprojecten in Oosterheem mogelijk te maken. Het college heeft inmiddels de benodigde besluiten hiervoor genomen. Voor de bijdrage aan de corporaties is nog goedkeuring van de gemeenteraad nodig. De raad besluit hierover in september.