Gemeente Oldambt


Ontwikkelingsvisie Blauwestad

Duidelijkheid over de toekomst van Blauwestad. Duidelijke keuzes waar in Blauwestad wel en waar niet kavels aangeboden worden, omdat het kavelaanbod nu groter is dan de vraag. Het versterken van de recreatie en het toerisme in het gebied en het op orde brengen van de basisinfrastructuur. Het gebied netjes inrichten, met beplanting, wandel- en fietspaden en picknickplaatsen. Het Dorp wordt Het Havenkwartier, een centrale plek waar mensen samenkomen, met horecavoorzieningen, reuring en levendigheid.

Verder moeten Blauwestad en zijn omgeving beter met elkaar worden verbonden en er moet een uitgekiende marketingstrategie worden ontwikkeld. Dit alles staat in de ontwikkelingsvisie "Blauwestad in het Oldambt" die Gedeputeerde Staten en het college van B&W Oldambt hebben gepresenteerd.

Van discussiestuk naar ontwikkelingsvisie

Begin april stelden de provincie en de gemeente het discussiestuk "Trots en nieuwsgierig, toekomstperspectieven voor Blauwestad en het Oldambt" vast. Dit was de basis voor de discussie over hoe de ontwikkelingsvisie voor Blauwestad eruit zou moeten zien. De visie is tot stand gekomen op basis van gesprekken die zijn gevoerd met allerlei partijen naar aanleiding van het discussiestuk en reacties die zijn binnengekomen, o.a. de resultaten van de digitale enquête, die door bijna 350 mensen is ingevuld. Een overzicht van de reacties die zijn binnengekomen zijn gebundeld tot bijlage bij de ontwikkelingsvisie.

Samenhang Blauwestad en omgeving

Blauwestad en zijn omgeving moeten zowel ruimtelijk als programmatisch als één geheel worden beschouwd. Alle relevante ontwikkelingen moeten op dit grotere schaalniveau worden afgestemd. Zo kan beter ingespeeld worden

op actuele ontwikkelingen als bevolkingskrimp, crisis, bezuinigingen en de markt. Er wordt een kansenkaart ontwikkeld door alle potentiële ontwikkelingslocaties rond Blauwestad in beeld te brengen. En er wordt een nieuwe structuurvisie voor de gemeente Oldambt opgesteld.

Basisinfrastructuur op orde brengen

Belangrijke aandachtspunten voor het op orde brengen van de basisinfrastructuur zijn: herkenbaarheid van Blauwestad vanaf de A7 versterken, aanleg van een loop-/fietsbrug tussen Blauwestad over de A7, kwaliteit van de entree tot Blauwestad verbeteren, betere ontsluiting van de woongebieden, de ontwikkeling van de noordelijke vaarverbinding (realisatie is voorzien in 2013-2014) en de bereikbaarheid van Winschoten via het water.

Woongebieden

Blauwestad bestaat momenteel uit vijf woongebieden: Het Riet, De Wei, Het Park, Het Wold en Het Dorp. Vertrekpunt van de visie is het handhaven van de kwalitatieve uitgangspunten van het plan.

Het Riet

De prioriteit in dit gebied komt te liggen bij verkoop van kavels op de zuidelijke eilanden. Waar nodig en mogelijk wordt de structuur van kavels verbeterd. Op het middengebied wordt een fietsverbinding gerealiseerd en er komt ruimte voor recreatieve activiteiten. De noordelijke eilanden worden voorlopig ingericht als tijdelijk landschap en worden toegankelijk voor vaarrecreanten met aanlegplaatsen en picknickplaatsen.

De Wei

De prioriteit in dit gebied komt te liggen bij verkoop van kavels op Meerkoet, Watersnip, Grutto en het oostelijk deel van de Kiekendief. De rest wordt tijdelijk ingericht. De ontsluiting wordt aangepast en enkele tijdelijke dammen

worden verwijderd, zodat het gebied in alle fasen goed bereikbaar en bevaarbaar is.

Het Park

In het deel van Het Park waar inmiddels woningen zijn gerealiseerd gaat de kavelverkoop door. Het was altijd de bedoeling dat er een parklandschap zou komen in dit woongebied, maar dat is tot nu toe nog niet gerealiseerd. Samen met de bewoners zal dit "park" nu ook echt worden ingericht. Voor de overige delen van Het Park moet het stedenbouwkundig plan herijkt worden. Zo lang hier geen kavels worden aangeboden, krijgt dit gebied een tijdelijke inrichting. Enkele waterwoningen (luxe woonarken) kunnen in het Park een plek krijgen.

Het Wold

Het Wold is aangewezen als locatie voor hoogwaardige recreatiewoningen, als zich een kans daartoe aandient. Er worden voorlopig geen kavels meer aangeboden, alleen een paar naast de enige kavel die is verkocht. De rest van het gebied wordt tijdelijk ingericht als natuurlandschap, zodat er een aantrekkelijk gebied ontstaat voor recreanten. De bestaande fietsverbinding door Het Wold wordt aangesloten op het fietspadennetwerk, waarbij een fietsbrug over het Reiderdiep wordt aangelegd.

Van Het Dorp naar Het Havenkwartier

Omdat er in andere gebieden al voldoende kavels worden aangeboden, komt Het Dorp pas op langere termijn voor ontwikkeling van woningbouw in aanmerking. Er is dringend behoefte aan een centrale plek in Blauwestad waar mensen samenkomen, waar een aanlegsteiger is met (horeca)voorzieningen. De haven in Het Dorp is hiervoor de locatie bij uitstek. Het terrein eromheen wordt ingericht met mogelijkheden voor dagrecreatie en als manifestatieterrein. Dit nieuwe centrumgebied krijgt de naam Het Havenkwartier. De mogelijkheid voor woningbouw of (een cluster van) recreatiewoningen blijft open.

Alternatieve programma's

Duidelijk is dat er geen draagvlak is voor (het realiseren van woningen op) een golfbaan. Ook een ziekenhuis in Blauwestad is van de baan. Wel nader verkend worden bijzondere woonvormen, hoogwaardige recreatiewoningen, duurzame woningconcepten, wonen op het water, en actieve acquisitie van evenementen en recreatieve activiteiten op het gebied van watersport, dag- en verblijfsrecreatie.

Financiën

De financiën voor de maatregelen in de vijf woongebieden en het beheer en onderhoud zijn in de grondexploitatie opgenomen. De financiële middelen voor het op orde brengen van de basisinfrastructuur zijn nog niet allemaal beschikbaar. Met de visie verplichten de gemeente en de provincie zich in te spannen deze financiën rond te krijgen. Voor de fietsbrug heeft de provincie nu alvast 1 miljoen euro gereserveerd als cofinanciering.

Waarom de ontwikkelingsvisie?

Na de ontbinding van de publiek-private samenwerking tussen de provincie en Koop Holding Europe in het project Blauwestad staan de provincie en de gemeente Oldambt sinds 1 januari 2010 samen aan het roer. Met de ontwikkelingsvisie wordt het advies van de commissie Alders-Bakker-Doets opgevolgd om de ontwikkelstrategie voor de toekomst van Blauwestad op onderdelen aan te passen.

Hoe nu verder?

Op 31 augustus a.s. is er een informatieavond voor bewoners en andere belangstellenden. Provinciale Staten en de gemeenteraad bespreken de visie na de zomer. De data hiervoor worden nog vastgesteld. Voor actuele informatie kan iedereen terecht op
http://www.provinciegroningen.nl/blauwestad

Lees voor meer informatie onderstaande documenten: