Gemeente Valkenswaard

risicobeleving

Onderzoek naar risicobeleving

De gemeente Valkenswaard gaat samen met tien andere gemeenten, de provincie en de veiligheidsregio's binnenkort een zogeheten publieksonderzoek risicobeleving uitvoeren. Doel van het onderzoek is te achterhalen hoe de bewoners over mogelijke risico's in hun omgeving denken, en welke informatie ze daarover willen ontvangen. De onderzoeksresultaten moeten de gemeenten en veiligheidsregio's helpen om de komende jaren hun informatie goed af te stemmen op die behoefte.

De zogenoemde omgevingsrisico's kunnen heel breed zijn. Hierbij kunnen we denken aan het transport, opslag en verwerking van gevaarlijke stoffen. Maar ook aan bodem- of watervervuiling, overstromingen, bos- en heidebrand of epidemieën. Niet alle mensen vinden deze verschijnselen even bedreigend of staan er bij stil. Door een enquête uit te voeren willen de deelnemende gemeenten, provincie en veiligheidsregio een beter beeld krijgen wat burgers als risico's ervaren en wat ze er over willen weten. Daarna kan het risicocommunicatiebeleid en in te zetten middelen en activiteiten voor de komende jaren verder worden ontwikkeld en uitgevoerd.

Onderzoeksopzet
Het plan is om in de week van maandag 28 juni ongeveer 1200 vragenlijsten te verspreiden onder een steekproef van huishoudens in de genoemde gemeenten. Verder zullen circa 200 willekeurig gekozen personen worden gebeld voor een korte telefonische enquête. Bij de selectie van de gemeenten is gekeken naar een evenwichtige verdeling tussen grote en kleine gemeenten, de regionale spreiding én naar de vraag welke gemeenten mee wilden doen.

Ook worden er digitale vragenlijsten uitgezet via de zogeheten social media (Hyves). Mensen in de onderzoeksgemeenten kunnen de vragenlijst ook digitaal op de website van die gemeenten invullen. Dat geldt ook voor mensen die géén enquête thuis hebben ontvangen.

Inhoud vragenlijst
In de enquête staan allerlei vragen over het onderwerp omgevingsrisico's. De uitkomsten zijn dan representatief voor de deelnemende gemeenten, maar geven ook een heel goed beeld van de gehele provincie. Het is de bedoeling ze in het najaar te publiceren.

Aanleiding
Na de rampen in Enschede en Volendam was het advies aan de regering dat de overheid actiever dan voorheen met mensen contact moeten leggen en ze informeren over allerlei risicobronnen bij hen in de buurt. Niet alleen over wáár zich risicobronnen bevinden maar ook wat de gevolgen zijn bij een mogelijk ongeluk of calamiteit. Verder wat de overheid en risicobronnen zelf aan maatregelen nemen om de kans op incidenten of rampen zo klein mogelijk te maken. Ten slotte moeten burgers ook adviezen krijgen hoe ze zichzelf zo goed mogelijk kunnen beschermen tegen de gevolgen van een ramp. En wat ze kunnen doen om een calamiteit te voorkomen. Preventieve maatregelen dus.