Gemeente Hilversum

Straatspeeldag: aandacht voor het veilig buitenspelen

publicatiedatum: woensdag 16 juni 2010

"Leuk kinderen, ouders en buurt samen te brengen"

"De Straatspeeldag is een landelijke dag die eenmaal per jaar op twee vaste dagen wordt gehouden. Straten die eraan mee willen doen, kunnen zich daarvoor aanmelden bij de gemeente." Dat zegt Nils van Buren, die zijn straat, de Van Musschenbroekstraat, heeft aangemeld en daarmee een van de organisatoren was van de Straatspeeldag in Hilversum Oost.

Belang van veilig buitenspelen
De Straatspeeldag is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), televisiezender Nickelodeon, Jantje Beton, Veilig Verkeer Nederland, Scouting Nederland en Vereniging Sport en Gemeenten. Met dit initiatief stimuleren de partijen niet alleen de kinderen om lekker buiten te spelen en te sporten, maar vragen ze ook landelijk aandacht voor het belang van veilig buitenspelen.

Autovrij
Vorige week woensdag en zaterdag is de Straatspeeldag in Hilversum weer gehouden. "Daarmee waren we een week later dan andere gemeenten. Dat kwam omdat in Hilversum de avondvierdaagse met de landelijke Straatspeeldag samenviel. Het is een echte buitenspeeldag, speciaal voor kinderen. Als je je hebt aangemeld krijg je een vergunning om de straat met hekken te mogen afzetten. Daarmee ontstaat een autovrije zone zodat de kinderen ook echt op de straat kunnen spelen."

Halloween
Er zijn twee vaste dagen in een jaar aangewezen waarop de Straatspeeldag plaatsvindt. "Dat is dan ook meteen het grote verschil met het Straatfeest. Daarbij kan de straat zélf een datum bepalen." Nils is behoorlijk actief voor zijn straat en buurt, hij organiseert onder meer ook een Halloweenfeest. "Ik vind het leuk iets voor kinderen te organiseren en daarmee ook hun ouders en de rest van de buurt samen te brengen. Verleden jaar was het een groot succes. Daarom wilde ik het dit jaar opnieuw doen."

Hij pakt dan ook flink uit. "De kinderen kunnen allerlei soorten spelletjes spelen en we hebben een springkussen en een suikerspinmachine. Verder kan er met een pony door de straat op en neer worden gereden. Er is een kegelbaantje en er kan gevoetbald worden."

Subsidie en sponsors
Van Buren heeft de Straatspeeldag dit jaar niet alleen georganiseerd, maar samen met de buurtcommissie.
"Een leuke club mensen die er net als ik zin in hebben de handen uit de mouwen te steken om iets voor de buurt te doen. De kosten die de organisatie met zich meebrengt, schiet Van Buren zelf voor. "De gemeente geeft iedere deelnemende straat honderd euro subsidie. Dit jaar doen wij met vier straten mee. De subsidie is niet kostendekkend en verleden jaar ben ik er wel een beetje bij ingeschoten, maar nu ik het samen met de buurtcommissie doe, heb ik beter zicht op de kosten die we maken."

Sponsors voor Marterlaan
Nathalie Boerebach die samen met een aantal buurtgenoten de Straatspeeldag in de Marterlaan in Hilversum Zuid organiseert, heeft zelfs twee sponsors gevonden. "Een van mijn buren heeft een zelfstandige onderneming en die wilde de speeldag wel sponsoren. Daarnaast was ook de supermarkt in de Heigalerij bereid te sponsoren. Samen met de subsidie van de gemeente komen we zo een heel eind."

"De kinderen in onze buurt kunnen ook zónder Straatspeeldag wel buitenspelen hoor. Bijvoorbeeld in het Bosje van Zeverijn. Maar ze vinden het heerlijk om af en toe eens op straat te kunnen skaten zónder op het verkeer te hoeven letten. Als je de straat met hekken kunt afsluiten om het verkeer te weren, creëer je een veilige zone waarbinnen zij zorgeloos kunnen spelen."

Burenhoekje
Dit jaar hebben Boerebach en het organisatiecomité zo'n vijfhonderd brieven rondgebracht in de buurt. "Daarin hebben we niet alleen de kinderen uitgenodigd, maar ook de ouders verzocht om mee te helpen. Bijvoorbeeld door een cake of taart te bakken, of om koffie te zetten. Voor de ouders en andere belangstellende buren, hebben we dit jaar een speciale hoek ingericht. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze de kinderen bij de organisatie achterlaten en dan zelf wat anders gaan doen. Ze kunnen een helpende hand bieden bij de activiteiten of gewoon gezellig taart of cake komen eten of iets drinken. Op die manier breng je mensen uit de buurt ook samen."

Verloop
Aan de Straatspeeldag in de Marterlaan, doen ieder jaar wel zo'n zeventig kinderen mee. "Er komt natuurlijk wel wat bij kijken om zo'n dag te organiseren. Ons buurtcomité vergadert dan ook een paar keer per jaar. Daarnaast kost het ook vrije tijd om zo'n dag te organiseren." Desondanks zit Boerebach al zo'n vier jaar in de organisatie. "Maar er is wel sprake van verloop in het comité en we zijn dan ook altijd op zoek naar buurtbewoners die het leuk vinden om mee te helpen. Om de Straatspeeldag in de Zeverijnbuurt te organiseren is een pool van enthousiastelingen nodig. Ik wil dan ook graag van de gelegenheid gebruik maken om de bewoners in mijn buurt op te roepen zich aan te melden bij onze organisatie."