Gemeente Hilversum

Mevrouw Lambooij: Eens achter de schermen kijken.

publicatiedatum: woensdag 16 juni 2010

"Ik was zo benieuwd hoe het er aan toe gaat achter de schermen bij de verkiezingen, dat ik stembureaulid ben geworden", zegt mevrouw Lambooij. Ze is met 74 jaar een van de oudste stembureauleden in Hilversum tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen.

Het is voor het eerst dat Lambooij achter de tafels zit bij verkiezingen. Niet omdat ze eerder geen interesse had, maar simpelweg omdat ze geen tijd had. "Ik ben pas een jaar of twee met pensioen, heb heel lang doorgewerkt in de advocatuur. Als je je werk erg leuk vindt, maakt het niet uit of de pensioengerechtigde leeftijd op 65 of 67 staat. Ik ben gewoon doorgegaan! Maar nu heb ik dus veel tijd om vrijwilligerswerk te verrichten. Dat doe ik onder meer bij het Pinetum maar vandaag ook bij de verkiezingen. Ik vind het prettig om nog nuttig werk te doen. Daarnaast ben ik ontzettend nieuwsgierig hoe het er nu aan toe gaat achter de schermen bij de verkiezingen."

Westerheem
Lambooij had zich al aangemeld als stembureaulid voor de gemeentelijke verkiezingen, maar toen waren er genoeg vrijwilligers. Daardoor kwam ze nu wel aan de beurt, tijdens het stemmen voor de Tweede Kamer. Ze mag aanschuiven achter de tafel in servicecentrum Westerheem, aan de Frederik van Eedenlaan. Daar controleert ze nauwkeurig het aantal ingeleverde stembiljetten. "Toch een extra controle, zodat we net zoveel biljetten terugkrijgen als we hebben uitgedeeld." In de avond mag ze meehelpen met het tellen van de stemmen. Het wordt een lange avond, pas iets voor 01.00 uur wordt de Hilversumse uitslag bekend gemaakt.

Lambooij is goed op de hoogte van de regels en gang van zaken rond de verkiezingen. "Ik heb een boekje gekregen en een cd-rom met informatie. Daarnaast hebben we nog een informatieavond gehad, al vond ik de opkomst daar een beetje aan de lage kant. Slechts een handjevol mensen waren op de `avond' afgekomen, terwijl er toch heel veel stembureauleden zijn. Ik vond het zeker nuttig, je wilt toch op alles voorbereid zijn." Ze heeft de woorden nog niet uitgesproken of er komt een vrouw binnen met twee stembiljetten, voor haar en haar man. Maar op de volmacht ontbreekt een handtekening en dus mag ze maar een keer stemmen. "Iedere keer weer zijn er andere regels", klaagt ze. "Daar moeten jullie beter over communiceren." Lambooij haalt haar schouders op: "Dit had iedereen toch kunnen weten." Een voor een komen de mensen binnen om te stemmen. Over de opkomst mogen ze niet klagen, al om 14.00 uur was vijftig procent van de kiesgerechtigden al langsgekomen. Lambooij vindt het niet erg dat het een lange avond gaat worden. "Ik ben heel benieuwd hoe het gaat worden. Vooral het tellen vanavond lijkt me leuk, dan kan je zelf zien wie de winnaar geworden is, in plaats van op tv te kijken."