Gemeente Hilversum

De voorkeurstemmen

publicatiedatum: woensdag 16 juni 2010

48.842 stemmen kwamen er binnen in Hilversum tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Verdeeld over honderden mensen. Na heel wat getel zijn nu bij ons de voorkeursstemmen binnen. Achttien partijen deden er mee in ons kiesdistrict (Haarlem). Een paar conclusies.

Verdeling
De meeste voorkeurstemmen verdelen zich goed over de eerste vijf kandidaten op de lijst. Uiteraard gaan ook in Hilversum de meeste voorkeurstemmen naar de lijsttrekkers. Zij waren immers ook degenen die het meest in het nieuws zijn geweest de weken voor de verkiezingen. Soms zijn er mensen die lager op de kandidatenlijst staan, die relatief veel stemmen krijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Piraten Partij. De jonge Hilversummer Danny Palic stond nummer 10 op de kandidatenlijst maar is de nummer drie als het gaat om de voorkeurstemmen voor zijn partij. Bij de PVV heeft nummer 11 op de lijst, Hero Brinkman, 122 voorkeurstemmen, daarmee ook derde na Geert Wilders en Fleur Agema.

En ook bij het CDA weet een lager geplaatste derde te worden van zijn partij in Hilversum. Het gaat om Jan Kees de Jager die 193 voorkeursstemmen krijgt en daarmee na Jan-Peter Balkenende en Maxime Verhagen de meeste stemmen trekt.

Bij D66 gaan de meeste stemmen naar Alexander Pechtold, maar daarna zien we dat Hilversummer Wimar Jaeger (oud-raadslid) de meeste stemmen heeft behaald, en dat als 21e van de lijst. Of het genoeg is voor een plek in de Tweede Kamer valt te betwijfelen.

D66 is overigens een van de weinige partijen waar de meeste voorkeursstemmen, op die van de lijsttrekker na, niet naar een vrouw gaat. Ook bij SGP en Trots op Nederland is dit het geval, waarbij bij TON de lijsttrekker uiteraard al een vrouw is.

Verschil
Wanneer we de stemmen bekijken constateren wij ook dat het verschil in stemmen tussen de nummer één en twee vaak groot is. Bijvoorbeeld Bij Lijst17 krijgt lijsttrekker Lotte Feijen 25 van de 31 stemmen en de nummer twee Wing Che Wong slechts twee. Tussen Job Cohen en Albayrak zit een verschil van 7.416 op een totaal van 10.048.

Met voorkeurstemmen in de 2de Kamer
Tv-presentatrice Pia Dijkstra (13de op de D66-lijst) haalde de kiesdrempel net met 15.705 voorkeurstemmen en verdrong daarmee partijgenoot Marty Smits uit de Kamer. CDA-Kamerlid Sabine Uitslag steeg met 15.993 voorkeurstemmen van plaats 31 naar de zevende plek. Het Limburgse Kamerlid Raymond Knops moet nu wijken voor Uitslag.

Wilt u exact weten hoeveel stemmen de kandidaten in Hilversum hebben gekregen klikt u dan op de bijlagen aan de rechterkant van het scherm.