Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister van Middelkoop kent subsidie toe voor 15.000 woningen

18-06-2010

Minister van Middelkoop heeft voor ruim 100 miljoen euro subsidie toegekend voor de bouw van ruim 15.000 koop- en duurdere huurwoningen. Gemeenten konden subsidie aanvragen in het kader van de stimuleringsregeling woningbouw voor woningbouwprojecten die door de economische crisis stil zijn gevallen of niet starten.

In totaal zijn er 189 gemeenten die subsidie ontvangen, verdeeld over het hele land. Door deze subsidie kan de bouw van ruim 15.000 woningen voor 1 januari 2011 alsnog starten. De inzet van de subsidie is bedoeld om de teruggang in de bouwproductie en terugval van werkgelegenheid door de economische crisis te beperken.

Vloeroppervlak

Gemeenten hebben aanvragen ingediend voor ruim 770 projecten voor in totaal bijna 175 miljoen euro. Daarmee is het beschikbare subsidiebudget ruimschoots overschreden. Anders dan in de eerste ronde, waarbij het criterium het aangevraagde bedrag per woning was, en de tweede ronde waarbij alleen geselecteerd werd op de status van de bouwvergunning, is er nu ook gekeken naar het aantal extra vierkante meters bruto vloeroppervlak (bijvoorbeeld garages en voorzieningen) dat onderdeel uitmaakt van het project. Deze extra vierkante meters vloeroppervlak leveren namelijk extra werkgelegenheid op en zorgen dat ook die onderdelen gebouwd worden. In totaal wordt zo via de subsidieregeling (indirect) de bouw van nog eens 1,3 miljoen vierkante meters aan winkels, kantoren, parkeergarages en overige voorzieningen gestimuleerd.

Van de toegekende subsidie gaat iets minder dan 25% naar de vier grote steden. De 30 middelgrote steden hebben een aandeel van bijna 30% en de overige -waaronder ook kleinere - gemeenten een aandeel van ruim 45%. Dat komt nagenoeg overeen met de procentuele verdeling van het aantal toegekende woningen over het land. De omvang van de gehonoreerde projecten varieert in omvang en samenstelling. Zo ontvangt Den Bosch een bijdrage voor de bouw van 102 woningen in het Paleiskwartier, met daaraan gekoppeld de bouw van 15.000 vierkante meters aan kantoren en overige voorzieningen en ontvangt Urk een bijdrage voor de bouw van 30 woningen aan de Logger en de Schouw. Dit laat zien dat met de subsidie een impuls wordt gegeven aan projecten van verschillende aard en omvang verspreid over het land.

De tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009 is onderdeel van het pakket crisismaatregelen uit het aanvullend beleidsakkoord van 25 maart 2009. Met deze 3e ronde van de stimuleringsregeling woningbouwprojecten is het budget van 350 miljoen euro, waarmee de bouw van ruim 53.000 woningen is gestimuleerd, uitgeput.

Download

Overzicht toekenningen per gemeente stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009, derde tranche