Dow voltooit verkoop Styron Divisie aan Bain Capital voor $1,63 mld

18/06/2010 10:35

Dow Benelux B.V.

The Dow Chemical Company en Bain Capital Partners, een particuliere investeringsfirma, hebben vandaag gezamenlijk bekendgemaakt dat zij de verkoop van Dow's Styron Divisie aan een partnerbedrijf van Bain Capital hebben afgerond. Dow heeft ervoor gekozen om een aandeel van 7,5% te behouden in Styron: nu een wereldwijd materialenbedrijf. De transactie omhelst tevens een aantal leverings-, service- en aankoopovereenkomsten op lange termijn tussen Dow en Styron die voor beide bedrijven een aanzienlijke extra waarde zullen opleveren. In Nederland heeft Styron een vestiging in Terneuzen, bestaande uit 5 fabrieken en 340 medewerkers. In België gaat het om 1 fabriek met 46 medewerkers in Tessenderlo.

"De verkoop van Styron is een grote stap in Dow's transformatie en een goed voorbeeld van onze gedisciplineerde aanpak van ons portfoliomanagement en het prioritiseren van onze business," aldus Andrew N. Liveris, Dow's voorzitter en CEO. "Met de afronding van deze transactie hebben we ons doel, het afstoten van $5 miljard in niet-strategische bezittingen, in slechts vijf kwartalen overtroffen. Deze verkopen hebben Dow in staat gesteld zowel haar schulden te verminderen als kapitaal en middelen vrij te maken voor Dow's businesses met een grotere groei en hogere marges."

"We zijn blij dat Styron hieruit naar voren is gekomen als een onafhankelijk bedrijf. Het managementteam van Styron heeft, samen met onze nieuwe partners bij Dow, onvermoeibaar gewerkt om Styron de capaciteiten te geven om zijn eigen wereldwijde groeistrategie na te streven," zo verklaarde Steve Zide, een Managing Director bij Bain Capital. "We hebben er het volste vertrouwen in dat het managementteam, geleid door Chris Pappas, en alle Styron-medewerkers wereldwijd, verder zullen werken aan de uitbreiding en versterking van Styron's leidinggevende posities in de markt. Daarbij wordt voortdurend gestreefd naar uitmuntende dienstverlening aan onze klanten en zakelijke partners."

Styron is gepositioneerd als een leidend materialenbedrijf met een wereldwijd bereik en een uniek productportfolio waarin kunststof-, rubber- en latexbusinesses bijeen worden gebracht die samen grondstoffen, productiefaciliteiten, klanten en eindgebruikers delen. Styron heeft een omzet van ongeveer $3,7 miljard (gebaseerd op cijfers uit 2009), met productiefaciliteiten op 20 locaties in 13 landen over de hele wereld. Styron heeft zo'n 2000 medewerkers in ongeveer 30 landen wereldwijd.

Businesses en producten die deel uitmaken van deze transactie zijn: Styrenics - polystyreen (PS), acrylonitrielbutadiene styreen (ABS), styreen acrylonitriel (SAN) en expandeerbaar polystyreen (EPS); Emulsion Polymers (papier en tapijtlatex); Polycarbonate (PC) en Compounds & Blends; Synthetic Rubber; en Automotive Plastics; en een aantal styreenmonomeerbezittingen.

In juli 2009 maakte Dow haar plan bekend voor de oprichting van de Styron Divisie. Vanaf dat moment werden ook verschillende verkoopopties verkend. In maart 2010 werd een definitieve overeenkomst tussen Dow en Bain Capital Partners ondertekend en bekendgemaakt.

Over de producten in Styron

Polycarbonaat (PC) is een bouwkundige thermokunststof, gebruikt in toepassingen zoals optische media, elektriciteitstoepassingen en verlichting. Styreenplastics (polystyreen, ABS en SAN) staan bekend om hun prestaties binnen een heel scala aan toepassingen, van verpakkingen en voedingsmiddelen tot grote apparatuur, draagbare apparatuur, consumentelektronica, auto's en bouwmaterialen. Synthetisch rubber wordt gebruikt in vele producten, van banden tot slangen, lopende banden en schoenen tot zeer gespecialiseerde hoogwaardige elastomeren. Expandeerbaar polystyreen (EPS) wordt meestal gebruikt voor harde schuimproducten, zoals warmte-isolatie, verpakkingen, geluidsisolatie en drainage. SB en SA Latex worden gebruikt in toepassingen voor papier/karton en vloeren. Autoplastics worden gebruikt in vele verschillende toepassingen in de auto-industrie, zoals instrumentpanelen, middenconsoles, deurpanelen, interieurbekleding, stoelen en bumpers.

Over Dow

Dow combineert de kracht van wetenschap en technologie met het 'Menselijke Element' om zo voortdurend die dingen te verbeteren die van essentieel belang zijn voor de vooruitgang van de mens. Het bedrijf verbindt chemie en innovatie met de principes van duurzaamheid. Op die manier worden veel van de meest dringende problemen in de wereld aangepakt, zoals de behoefte aan schoon drinkwater, het besparen van energie, het opwekken van duurzame energie, en het verbeteren van de landbouwproductiviteit. Dow's verschillende bedrijfsonderdelen voor specialistische chemicaliën, geavanceerde materialen, landbouwwetenschappen en kunststoffen zijn toonaangevend binnen de industrie. Zij bieden op technologie gebaseerde producten en diensten aan klanten in ongeveer 160 landen en in sectoren met een hoge groei, zoals elektronica, water, energie, coatings en landbouw. In 2009 behaalde Dow een jaaromzet van $45 miljard en had het bedrijf wereldwijd ongeveer 52.000 mensen in dienst. De ruim 5.000 producten van het bedrijf worden geproduceerd op 214 vestigingen in 37 landen over de hele wereld. Verwijzingen naar 'Dow' of 'Het Bedrijf' hebben betrekking op The Dow Chemical Company en haar geconsolideerde dochterondernemingen, tenzij nadrukkelijk anders vermeld. Meer informatie over Dow is te vinden op www.dow.com .

Over Bain Capital

Bain Capital, LLC (www.baincapital.com) is een wereldwijd particulier investeringsbedrijf dat verschillende kapitaalgroepen beheert, inclusief private equity, venture capital, public equity, assets met hoge opbrengsten en mezzanine capital, met ongeveer $65 miljard in assets in zijn beheer. Bain Capital heeft een team van ruim 300 professionals die zich volledig wijden aan het investeren en het ondersteunen van de bedrijven in de bedrijfsportefeuille. Sinds de oprichting in 1984 heeft Bain Capital private equity investeringen gedaan en toegevoegde overnames in ruim 300 bedrijven in een verscheidenheid van industrieën wereldwijd. Bain Capital heeft een lange achtergrond van investeringen in industriële businesses, inclusief toonaangevende bedrijven zoals Innophos, Brenntag, Sensata, SigmaKalon, FCI, Feixiang Chemicals, Novacap en Himadri Chemicals. Het hoofdkantoor van Bain Capital bevindt zich in Boston, en het bedrijf heeft verder kantoren in New York, Londen, München, Hongkong, Shanghai, Tokio en Mumbai.





http://www.styron.com