Gemeente Hilversum

Persbericht:

Eikenprocessierups rukt op

publicatiedatum: donderdag 17 juni 2010

Medewerkers van de afdeling Regie Groen hebben de Eikenprocessierups gesignaleerd in Hilversum.

Deze rupsen gaan 's nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam Eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea). Na contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Daarom is de afdeling Regie Groen op 15 juni begonnen aan een uitvoerige inspectie van de eiken in Hilversum. Wordt de rups op een eik aangetroffen, dan wordt de boom gemarkeerd met een rood-wit lint met daarop het woord Eikenprocessierups. Op eiken aan de Erfgooiersstraat, Sweelincklaan, de Weg over Anna's Hoeve en op eiken in de Hilversumse Meent (groengordel), zijn de Eikenprocessierupsen al aangetroffen. Medewerkers van de afdeling Regie Groen hebben ongeveer een week nodig om alle eiken in Hilversum te inspecteren. Daarna wordt een bestrijdingsdienst ingeschakeld om de rups per boom te bestrijden.

Hebt u in uw buurt zelf de Eikenprocessierups gesignaleerd of denkt u dat daar mogelijk sprake van is, meldt u dit dan bij het Servicemeldpunt van de gemeente Hilversum. Tel. 035 629 2345 begin_of_the_skype_highlighting 035 629 2345 end_of_the_skype_highlighting of via ServiceMeldpunt@hilversum.nl