Gemeente Smallingerland


School voor Talryk

Nieuwbouw aan de Harddraversdijk

De gemeente en WoonFriesland gaan samen een school realiseren voor Talryk. Talryk is een school voor oudere leerlingen (12 tot 18 jaar) met een lichamelijke en of verstandelijke beperking. Het wordt een school voor meer dan 200 leerlingen.
Behalve een school wordt er ook een zorghotel voor de GGZ gerealiseerd. De leerlingen van deze school zijn nu nog gehuisvest in twee verouderde gebouwen.
Het nieuwe gebouw heeft behalve de gewone onderwijsvoorzieningen ook een therapiebad en een eigen gymlokaal.

De gemeente maakt door het sluiten van deze overeenkomst een investering van meer dan EUR 7 miljoen in de school en ruim EUR 2 miljoen in een zorghotel mogelijk.
Hiermee wordt een belangrijke impuls gegeven aan de werkgelegenheid in de bouw. Daarnaast wordt een belangrijke onderwijsinnovatie ook met een adequaat gebouw gefaciliteerd. De school is vernieuwend. Kinderen worden hier voorbereid op een zo zelfstandig mogelijke toekomst.

Voor de wijk Noord-Oost betekent dit ook een vernieuwing en verfraaiing van de wijk. De oude school met oude noodlokalen aan het Schuttersveld zal worden gesloopt, de nieuwbouw aan de Harddraversdijk is belangrijke een stedenbouwkundige impuls zoals die iets zuidelijker in de wijk door de nieuwbouw van Singelland is gegeven.

De overeenkomst waardoor de nieuwbouw mogelijk wordt, is het resultaat van langdurige onderhandelingen tussen gemeente, WoonFriesland en het schoolbestuur.
Het waren moeilijke onderhandelingen, maar het resultaat telt, en dat mag er wezen.