Gemeente Smallingerland


Geen woonvorm Opeinde

Project beëindigd.

Woningcorporatie Accolade en de gemeente Smallingerland hebben geconcludeerd, dat het niet mogelijk is een woonvorm voor ouderen op de plek van de voormalige melkfabriek te bouwen.

Om een woonvorm voor ouderen op de plek van de voormalige melkfabriek mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Het probleem daarbij is de zogenaamde geluidscontour rondom de grasdrogerij. Dat is een denkbeeldige cirkel rond de drogerij waarbinnen vanwege het geluid op dit moment geen nieuwe woningen mogen worden gebouwd. De directie van de grasdrogerij heeft aangegeven een inperking van de huidige rechten niet te zien zitten. Men wil de bedrijfsvoering in de toekomst mogelijk aanpassen en daarvoor kan de huidige ruime geluidscontour nodig zijn.

De afgelopen jaren hebben Accolade, de grasdrogerij en de gemeente diverse keren over dit probleem gesproken. Dorpsbelang Opeinde is daarbij regelmatig geïnformeerd over de stand van zaken. Helaas moeten we nu concluderen dat een akkoord over het bouwplan niet mogelijk is.

We betreuren het dat de woonvorm op de plek van de voormalige melkfabriek niet door kan gaan. In overleg met Dorpsbelang Opeinde gaan we op zoek gaan naar een mogelijke alternatieve plek voor de huisvesting van ouderen in Opeinde. Accolade denkt ondertussen na over een andere invulling van de locatie aan de Iendrachtsingel.