Gemeente Eindhoven

Nu de Opleidingscheque bijna een jaar verkrijgbaar is voor mensen die hun uitgangspositie op de arbeidsmarkt willen verbeteren is het tijd voor een tussenstand. Uit een enquête onder gebruikers van de Opleidingscheque blijkt dat de cheque daadwerkelijk bijdraagt aan het verbeteren van hun positie op de arbeidsmarkt.

Met de Opleidingscheque kunnen mensen hun arbeidskwalificaties verbeteren. Met een investering in een aanvullende opleiding of cursus krijgen mensen die kort werkloos zijn of werkloos dreigen te worden, een concrete mogelijkheid om sneller aan een baan te komen.

Feiten en cijfers

Op dit moment zijn er 951 opleidingscheques uitgegeven. Een opleidingscheque is maximaal 2000 Euro waard. Van de ondervraagden heeft 44% de gevolgde opleiding afgerond met een diploma of certificaat. Een kwart van hen vond een baan die zij toedichten aan de inzet van de opleidingscheque. De overige ondervraagden zijn nog bezig met het volgen van een opleiding. Zij verwachten dat de Opleidingscheque een positieve bijdrage levert aan het vinden van een baan. Dankzij de opleiding die men volgt zijn er meer relevante vacatures te vinden. Ook voeren mensen met een afgeronde opleiding zichtbaar meer sollicitatiegesprekken.

Wethouder Henk Brink (Economie, Werk, en Beroepsonderwijs) is blij met de uitkomst van de enquête. `De resultaten van de enquête geven aan dat de Opleidingscheque tot nu toe zijn nut bewijst. Doel van de cheque is om mensen in conditie te houden, arbeidsfit, zodat ze zodra de markt weer aantrekt in staat zijn hun kans op werk te kunnen grijpen.'

Hij vervolgt: `De cheque voorkomt dat mensen minder kans krijgen op de arbeidsmarkt. Als je werkloos bent, is het belangrijk dat je bezig blijft met het ontwikkelen van je kwalificaties. Het opleidingsniveau van banen neemt tenslotte steeds toe. Goed om te zien dat de opleidingscheque ervoor zorgt dat mensen snel weer aan het werk komen en dus maar kort afhankelijk hoeven te zijn van een uitkering.'

Over de Opleidingscheque

De Opleidingscheque is een van de concrete acties van het actieplan arbeidsmobiliteit, waarmee Eindhoven samen met de regio de economische crisis aanpakt. Het actieplan is onderdeel van het Eindhovense 'Stimulansplan - Economisch Herstel' waarmee de gevolgen van de kredietcrisis bestreden worden.

De werkcoaches van de Werkpleinen Mercado, Helmond, Valkenswaard en De Kempen in Bladel verstrekken de opleidingscheque. Samen met de adviseurs van de Servicepunten Leren & Werken in Eindhoven en in Helmond zorgt de werkcoach ervoor dat de cheque gebruikt wordt voor een opleiding of cursus gaat die de kans op werk groter maakt.