D66

vrijdag 18 juni 2010

EP wil eerlijk spel bij voetbaltransfers

Het Europees Parlement wil dat er een duidelijke richtlijn komt voor spelersmakelaars in het topvoetbal.

verziekt

Europarlementslid Marietje Schaake is een sterke voorstander van heldere standaarden: "De toekomst van het beroepsvoetbal staat op het spel. Het is van belang dat de macht van spelersmakelaars gebroken wordt want zij verzieken het imago van topsport.".

crimineel

Er moet een richtlijn komen voor alle soorten topsport maar vooral in het beroepsvoetbal zijn de problemen groot. "Via schemerige en soms criminele deals wordt over de ruggen van minderjarige spelers goud geld verdiend. We hebben in 2007 al aan de bel getrokken bij de Europese Commissie, maar daar is tot nu toe niets mee gebeurd.".

verbeteringen

Het EP heeft de Europese Commissie een lange lijst met wensen voor verbetering gegeven. Zo moet er volledige openheid zijn over transacties, er moeten strenge normen komen voor het beroep van spelersmakelaar en de beloning voor transfers van minderjarigen moet verboden worden.

financieel fairplay systeem

Schaake juicht ook de plannen van UEFA voorzitter Michel Platini toe om met een financieel fairplay systeem te komen. De Europese voetbalbond UEFA wil een kostencontrole systeem voor voetbalclubs introduceren. "Profvoetbalclubs betalen torenhoge transfersommen en salarissen aan een paar top spelers maar ze investeren niet in goede opleidingen.".

gezond

Daarnaast zijn clubs zo afhankelijk van investeringen uit het bedrijfsleven, dat ze al kunnen omvallen als één investeerder zich terugtrekt. "D66 vindt dat een voetbalclub moet draaien als een gezonde onderneming. Daar zijn transparantie en een gezonde begroting vanzelfsprekende onderdelen van", zegt Schaake.

Europese sportzaken

Europarlementslid Marietje Schaake is voor D66 lid van de Culturele Commissie die zich ook met Europese Sportzaken bezighoudt. In Straatsburg heeft het Europees Parlement deze week een zogeheten resolutie aangenomen die de Europese Commissie opnieuw oproept om met een duidelijke richtlijn te komen.

Sinds januari 2010 heeft Europa met het verdrag van Lissabon meer bevoegdheden op het gebied van sport.